g
vepřové maso
-karé, plec... nebo krůtí, drůbeží nebo králičí maso
1
ks
pórek
větší
200
g
čerstvé žampiony
sůl
pepř mletý
1
lžíce
hladká mouka
cca 12 gramů
olej
220
ml
smetana
: ke šlehání, na vaření nebo zakysaná - dle chuti
vývar
dle potřeby
Postup přípravy receptu
1
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky, které osolíme, opepříme, posypeme hladkou moukou a dobře promícháme. Pak nudličky nasypeme do hrnce s rozpáleným olejem a za občasného promíchání necháme osmažit.
2
Během smažení masa pokrájíme žampiony na klínky (nebo plátky) a pórek na kolečka. Po osmažení masa přisypeme do hrnce žampiony, které necháme za občasného promíchání povadnout. Následně přisypeme pórek, promícháme, podlijeme malým množstvím vývaru a dusíme pod poklicí, na mírném ohni doměkka. Občas promícháme, případně trošku podlijeme.
Když máme maso měkké, přilijeme k pórkovým nudličkám se žampiony smetanu ke šlehání nebo na vaření a necháme krátce provařit. Případně dle potřeby dochutíme solí, pepřem nebo dle požadované hustoty přilijeme vývar. Chceme-li omáčku nakyslejší, ale stejně tak výbornou, vlijeme k pórkovým nudličkám promíchanou kysanou smetanu pokojové teploty až po odstavení hrnce z ohně a dobře promícháme. Dle chuti opět můžeme osolit, opepřit, případně dolít vývarem dle požadované hustoty.