kg
hovězí maso
dle vlastního výběru: kýta, kližka, líčka...
sádlo
nebo olej
1
ks
pórek
400
g
čerstvé žampiony
5
stroužek
drcený česnek
tymián
nebo rozmarýn, majoránka...
sůl
pepř mletý
vývar
dle potřeby
jíška
nebo záklechtka
Postup přípravy receptu
1
Hovězí maso můžeme připravit jak v celku, tak i pokrájené na kostky či plátky. Záleží na tom, co kdo preferuje a druh masa si vybereme též dle vlastní chuti.
2
Maso osolíme, opepříme a vložíme do hrnce s rozpáleným tukem ze všech stran. Maso vyndáme stranou a do výpeku nasypeme pokrájený pórek, česnek a žampiony a vše necháme zesklovatět a povadnout. Maso vrátíme zpět, přidáme bylinky dle chuti, zalijeme vývarem, těsně nad maso a dusíme pod poklicí, na mírném ohni nebo v troubě doměkka.
Dle potřeby podléváme, otáčíme. Po změknutí masa, vyndáme z vývaru, vyvařenou snítku z bylinek. Zahustíme do požadované hustoty, jíškou nebo záklechtkou a ještě krátce povaříme, případně dochutíme solí a pepřem. Pokud máme maso v celku, vyndáme ho před zahuštěním stranou, po chvilce pokrájíme na plátky a vrátíme do omáčky nebo rovnou rozdělíme na talíře s přílohou a přelijeme omáčkou.