Pokud hledáte tip na výtečnou večeři, vyzkoušejte pórkovou polévku. Obohacená o fazole a zapečené toasty se sýrem vás dokonale zasytí a dozajista si pochutnáte. Když ji navíc ozdobíte směsí semínek a zakápnete olivovým olejem, bude lahodit nejen chuti, ale i oku.
Zeleninu očistěte a pórky propláchněte. Cibuli nakrájejte nadrobno, řapíkatý celer na plátky, pórky na kolečka. V hrnci rozehřejte dvě lžíce olivového oleje a nechte zesklovatět cibuli, asi 3 minuty. Přidejte řapíkatý celer, pórek a restujte další 3 minuty, aby zelenina zlehka chytila barvu. Zalijte vývarem, osolte, opepřete, přiklopte a vařte na mírnějším plameni asi 10 minut.
Mezitím pokrájejte bagetu na plátky a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Nastrouhejte sýr, nasypte ho na toasty a krátce zapečte v troubě, aby se sýr roztekl, asi 3 minuty při 180 °C. Na suché pánvi opražte semínka, postačí jim pár minut.
Fazole slijte, přidejte do polévky, krátce prohřejte a poté rozmixujte na hladký krém. Do polévky vmíchejte špenát, pokud je třeba, dochuťte solí a pepřem. Polévku rozdělte do misek, posypte opraženými semínky, zakápněte olejem a podávejte s toasty.