Pórek byl vždy ve staročeské kuchyni pro svou chuť v jídle téměř nepostradatelný. Používal se do polévek, omáček nebo na kolečka nakrájený na krajíci chleba. Polévka z něj je jednoduchá, výborná a super rychlá.
Tys toho v životě ještě moc neuvařil, Kameni, co...?
Proč chemii (masox) - nejlepší je vývar
vynikající polévka. :-)
Tenhle recept je svělý,po polévce se jen zaprášilo,děkuji :-)
Tenhle recept je svělý,po polévce se jen zaprášilo,děkuji :-)
Tak ja dala cele vejce snasd nevadi
Jedním slovem luxusní
Jedním slovem luxusní
Ať si každý přidá, co má rád a osvědčené, každopádně recept je to výtečný a jednoduchý!
Masox????nikdy fůj O:-) O:-) :-D :-D
sss
Snadný a dobrý recept a polévka byla výborná!
taky to tak dělám a pokud nění smetana tak sýr 1trojůhelníček rozvařit a rozmiovat je vyboirná ;-)
Byla výborná, jen jsem nepochopila co znamená 1 kus muškátového květu, to by měla být asi špetka.
Já jsem si tenhle recept trošku zjednodušila. Na másle osmahnu pórek (chuť pórku se mi teda nikdy nevytratila), zaliju vodou, přidám zeleninový masox, pár brambor a vařím asi 10 minut. Nakonec přidám jedno rozšlehané vejce a trochu zahustím . Smetanu někdy dávám a někdy ne. Myslím, že vůbec není třeba. Polívka asi za 35 Kč a během 15 minut hotová a je opravdu skvělá! :-)
porkova polevka je skvela vec, akorat ja davam porek povarit, nesmazim ho, nepridavam smetanu a masox. Ale muskatovy kvet je zaklad, stejne jak do kvetakovky
Kdyz osmahnete porek, ztratite tim tu chut proku. Lepsi je nechat porek varit 20min ve vode, pak pridavat dalsi ingredience
Tak kdyz nekdo slinta pod takovym receptem, chapu, ze zmenu chuti po pridani muskatoveho orisku nepozna:-D
Protoze nejsi prase a neuznavas cunarny mimibazaru (kde dnesni supermatky bez bujonu, kecupu a dalsich sracek nepreziji, pod jejich omluvami, jak by to manza nezral). Psat, ze je stara dobra priprava nejen rychlejsi, nedejboze zdravejsi je pod podobnymi recepty opravdu zbytecny.
Není to sice houstička, ale dá se to také použít..je to smažený "hrášek". 1,5 dl mléko, 1 ks vejce, 13 dkg hrubá mouka . Ze studeného mléka, špetky soli, vajec a mouky umícháme hladké těstíčko, které má být o něco hustší než těsto na palačinky V kastrole nebo hlubší pánvi rozpálíme olej a přes hrubé struhadlo protlačujeme těstíčko tak, aby jen kapalo. Já používám na protlačování gumovou stěrku. Hrášek vzniklý z kousků těsta občas promícháme a smažíme postupně dozlatova. Usmažený hrášek vyjmeme cedníkem. Smažený hrášek dáváme do polévky těsně před podáváním až na talíř.
Nesouhlasím, muškátový květ hodně změní chuť. Pokrm pak určitě lépe chutná. Stejně tak je dobrý i pro květák, brokolici ...
já tam přidám nakonec ještě nastrouhanou nivu a je pak pikantnější :-P
...dělám jíšku rovnou na orestovaném pórku, je to rychlejší a výsledek je stejný... ;-)
Výborná polévka, dělala jsem jí a moc chutnala, jen jsem tam teda nedávala muškátový květ!!
Je moc dobrá a já také nedávám muš.květ je moc aromatický a na chuti to nic nemění
Dnes jsem jí poprvé zkoušela a namísto žloutku jsem dala celé vejce a muš. květ ne.. I tak byla výborná.. a na chuti to nezměnilo podle mě nic! :-)
Polévku nezahuštuji moukou a přidávám cuketu a je výborná a trošku lehčí než origoš recept. Ale jinak super, super rychlé ))
nejlepčí polevka jen nedávám žloutek ten tam vubec nechybííí 8-)
Souhlasím, že masox je zbytečný. Kdysi jsem dávala žloutek, ale teď už radši ne. I tak je výborná a dávám 1.
Jednoduchá, rychlá, moc dobrá :-) Jen vejce jsem dala celé, smetany jen trochu a muš. oříšek vůbec.
Místo jíšky je dobré přidat vařené brambory a rozmixovat :-))
www.zumail.cz/jsemzuu/6cbed2e80f296daa
vyborná dekuji :-)
výborné !!zkoušell sem to bez muškatoveho oříšku a smetany.. také dobré!1 :-P
Také musím moc pochválit! :-) Je opravdu výborná! Moje první pórková polévka a povedla se.. Dávala jsem ještě krupičku, aby byla více hustá a vajíčko :-) Dávám za 1* :-)
Dělávám pravidelně když přijedou děti ze studií. I syn si ji chválí a to porek nesnese ani mezi chleba , neměla jem smetanu, ale zakysané podmáslí, místo mouky jsem podle rad tady dala nastrouhaný brambor syrový, povařila, rozmixovala a dooooobré.
davam 1*. dala jsem tam mrkvicku a trosku mleka, super
Zdravím všechny,polévka výborná,už si pochutnávám ;-)
Zdravím všechny,polévka výborná,už si pochutnávám ;-)
chci se zeptat jak "převařujete vejce" také mám zážitek se salmonelou, ale vajec se vzdát nechci- takže máte tedy nějaký trik? :-) Díky
Výborná fotka, když se na mi podíváte tvz. jiným okem, tak to vypadá jako nějaký dort z želatiny, který je nakrojený... Jsem si zprvu říkala, co to je?...
recept jsem si trochu poupravila, zásmažku nedělala zvlášť, ale zaprášila přímo pórek, dala méně vody a nedávala masox a místo smetany mléko. Snad jsem recept neupravila až moc, ale polévka byla i tak výborná! tak dávám 1 a přidávám foto :-)
Nevím, jestli se v rámci nového webu ztratil velmi podobný recept na pórkovou polévku,. Ingredience jsou prakticky totožné (vody dávám určitě méně) a postup je: Pórek osmahneme na másle, zaprášíme moukou a trošku opražíme, pak zalijeme vodou, přidáme masox a trošku povaříme. Do hotové polévky přidáme smetanu a rozšlehané vejce. Tímto způsobem připravuji jakoukoli zeleninovou polévku, např. místo pórku dávám strouhanou mrkev, petržel, kedlubnu, případně dávám např. pórek s mrkví dohromady.
Dobrá je i bez smetany,ale od doby,kdy si po takové dobrotě(nepřenařená vejce) přivezla dcera salmonelu,raději vždy převařím... ;-) .
Delam podobne, spolecne s porkem osmahnu jeste nastrouhanou mrkev, pokracuji stejne, vyborne.
grandiozní polívčička ještě jsem přidal mrkvičku
Paní Tvarůžková má již asi deformaci způsobenou konzumním způsobem života, konzumace jídel z McDonalda, KFC a pod ... kde se považuje za chutné jíídlo připravené za použití různých chemických dochucovadel, rychlosolí, glutamátů, a jiných umělých svinstev :-) ....Jsem vařící můž ... vaření mě baví ... polévka je výborná, chutnala mi .. i mým dvěma dětem ( kterým jen tak něco nechutná ) i manželce ... prostě dávám jedničku. :-)
Zkoušela jsem, je výborná!!! Doma měla úspěch :-)
polevka mne nijak nezaujala, uz ji nikdy delat nebudu. Musela jsem z ni ve finale pridanim mnoha prisad udelat uplne jinou polevku aby jsme meli co k veceri. Delala jsem ji podle receptu a nic jsem nespackala. V kazdem pripade, chybami se clovek uci a kazdemu chutna jine jineho protoze jinak nechapu ze tenhle receptma dobre hodnoceni.
Místo mouky jsem použila na zahuštění pórkové polévky3 větší brambory na jemno nastrouhané. Protože v české kuchyni se mouka dává snad do všecho, tak se snažím vařit bez ní a jde to. Byla výborná.
Nebyla špatná, ale žádný zázrak to také není, nijak mě neuchvátila..
krémová polévka z pytlíku muškátového květu fy Avokádo: 300g pórku, 2 lžíce másla, 1/2 bujónové kostky, 250 ml smetany, 1 žloutek, 1 lžíce hladké mouky, na špičku nože muškátového květu, případně 1 smetanový sýr.Pórek omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Pak ho zalijeme 1,5 l vody, osolíme, přidáme máslo a bujónovu kostku a vaříme. Když jej pórek měkký, přidáme smetanu s rozšlehanou moukou a žloutkem a muškátový květ. Krátce povaříme a ihned podáváme. Podle chuti můžeme v polévce rozpustit smetanový tavený sýr.
Dávám za jedna!Přesto,že porek nepatří k oblíbené zelenině,tato polévka je moc dobrá.Děkuji za recept!
Neznáte někdo náhodou postup jak, popř. z čeho připravit houstičky které by se v polévce aspoň 3 minuty nerozblemtaly? Asi takové jako dělá Vitana (nebo Knorr?) k pórkové polévce.
Takhle vařím pórkovou polévku psledních 30 let a máme ji moc rádi. Pokaždé do ní ale ještě usmažím housku na kostičky nebo udělám v topinkovači toust. Nedávám ale masox. Zkuste uvařit polévku bez něj. Za prvé je vv něm zbtečně mc soli, za druhé to není nic extra zdravého (zejména vaříte-li pro děti) a za třetí: budeme-li všude cpát masox, budou všechna jídla více méně podobná, nevynikne tolik jejich základní chuť podle použité suroviny.. Ale polévku boduju za 1.
Skvělá polévka!
To znám jako dietní polévku "doktora Zázračného".Dělám jí pravidelně a chutná celé rodině.Ale používám jen pór,zeleninový bujon,brambor.Kapku oleke.V této podobě je vhodná jako dieta.Dá se jíst i vlažná nebo pít horká z hrnku pokud jí celou rozmixujete.J
Vynikající!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Všem moc chutnalo.
Polévku krásně zahustíte jednou syrovou bramborou nastrouhanou na nejjemnějším struhadle a povaříte. Brambora udělá v polévce jakoby jemné nudličky a nemusíte dělat jíšku.
Právě jsem dovařila, přesně podle receptu :-) byla to moje první pórková polévka a je vážně výborná. Jen pro efekt jsem navíc udělala malé toustíky se sýrem (opečený nakrájený rohlík), který jsem naaranžovala do talíře na nalitou polévku.
Polévka je senzační.Miluje jí celá rodina.Mňam mňam.Nikdy jsem pórkovou polévku neměla ráda,ale tahle mě tedy dostala !!Doporučuji všem.
Polévku jsem dělala stejně jako Jaňulka, bramboru jsem uvařila ve slané vodě a polévku jsem potom už nemusela solit. Opravdu výborné
Tady na Novém Zélandě nám ohromně chutnalo. Nic jsem nepřidávala a byla moc chutná. I pochvalu jsem dostala. Tak ji předávám autorce. Byla to fakt mňamka.
Fakt mňamka dostala jsem pochvalu jen jsem nedělala jíšku, ale přes síto jsem přepasírovala vařený brambůrek a pak jsem to rozmixovala. Opražila jsem k tomu ještě housku a výsledek byl úžasný!!!!
ja sem si jí rozmixovala a fakt je to dobrota
je to vyborna polevka ,jsem zni spokojena :-)
Polévku jsem vyzkoušela , přidala jsem brambor a strouhaný eidam cihla sýr. Je super. Příště vyzkouším nivu, dnes jsem jí doma neměla.
Chválím, je výborná a už bych do ní nic nepřidávala. Všichni to tu nějak vylepšujou bramborama a nivou, ale nejlepší je stejně v originále jak je psáno v receptu. Nás co to čtou zajímá jak to jídlo chutná podle origoš receptu a ne všeljak upravená. To si můžu najít jinej recept....
S tím taveným sýrem a bramborami to byla pochoutka!
taky ráda dělam porkovou polévku ale nedávám smetanu s vajíčkem ale nakonec usmažím 3vajíčka jako smaženici a dám do polévky ono to zároven zahustí nemusíme moc hustou
Moc dobra! Mému milovanému bude taky chutnat, hlavně když jí udělám s nivou.
Varianta se sýrem je výborná. Osobne doporučuji zvolit nivu.
Dělám podobnou, jen nedávám žloutek ale jako zavářku používám nudle. A místo masoxu kostku slepičího bujonu.
Výborná! Se sýrem a bramborama...mňam
Nedavam muskatovy kvet ale orech a bujon davam zeleninovy
Velmi dobrá. Podávám ji s opraženým na kostičky pokrájeným rohlíkem.
Je super,ale dělám jí na jíšce. Ten podušený pórek zasypu moukou:-)
Dávám světlou jíšku i kostku nebo dvě taveného sýra. Dobrý je také polotvrdý sýr nastrouhaný na jemném struhadle a přidaný na závěr do polévky.
Já zase přidám jednu malou mrkev nastrouhanou nahrubo (lépe to vypadá) a hlavně - nezahušťuji jíškou, ale hodím do polévky (na 4 porce) jednu kostku taveného sýra (používám nějaký nízkotučný). Po rozpuštění je polévka krásně barevná a moc dobrá. Někdy též přidám na kostičky brambory.
A já to všechno dělám na kvasnicích, teprve potom to má chuť.
Já přidávám ještě noky a to z jednoho vejce a polohrubé mouky v hrníčku udělám hustší těstíčko a potom vezmu lžičku a dělám lžičkou malé noky. Dobrou chuť
¨Já přidávám ještě brambory na kostičky.
SUPR