Na sádle nebo oleji (sádlo je lepší) necháme zesklovatět na drobno nakrájený pórek, zalijeme malým množstvím horké vody a přidáme na malé kostičky nakrájené brambory (vody jen tolik, aby byly brambory ponořené), sůl.
2
Až změknou, trošku zahustíme moukou rozmíchanou ve studeném mléce, dolejeme mléko "do plného hrnce", necháme přejít varem.
3
Je mírně nasládlá a díky osmaženému pórku "malovaná", kdo má rád kyselejší přidá na talíř trochu octa. Začínali jsme s litrem polévky, dnes vařím v 4 l hrnci :) a sní se všechna.
Dělám ji také tak. A když se do ni dá na másle osmašená houska, tak to už vůbec nemá chybu.
niljal
|7. 1. 2012 19:02
Souhlas - co člověk, to jiný názor.
Já nechám povařit (15-20min.) zelenou část pórku, osolený vývar zahustím Solamylem (je stravitelnější než mouka) rozkvedlaným v mléce. Po pár minutách vsypu na drobno nakrájenou bílou část pórku a již NEVAŘÍM. Do polévky si každý sám dodává kostky rohlíků, osmažených na másle. Je fakt vynikající :-) :-) :-)
výborná polévka! jen se asi díky tomu oleji přichytávala na dně.. příště zkusím máslo. jinak dávám 1 a přikládám foto
Milly
|16. 10. 2010 17:55
pi.Heleno, diky za vas komentar. Fantasticky recept, proste dobrota, tady "za velkou louzi" se vsichni oblizovali :-)
Helena Opatrná
|15. 12. 2008 09:13
Jádělám polévku jen z pórku na kolečka osmaženého na másle, zaleju trochou vody, osolím, trochu vegety a muškátového květu, ve druhé nádobě jíšku rozmíchanou vodou a mlékem pak naleju na udušený pórek. Nezkazí to sušený cerelový list.
Marcela
|27. 8. 2007 07:23
Dělala jsem v sobotu k obědu, byla výborná. Navíc jsem do ní přidala masox a do hotové zelené cibulkové natě. Ty dávám do všeho. :-)
kacka
|1. 2. 2007 11:29
ted si davam uz druhy talir,vyborna
Anonym
|23. 1. 2007 22:33
Co člověk, to jiný názor. Já zase dávám nejdřiv vařit ty brambory, protože je třeba je vařit déle, a teprve potom pórek, který změkne hned. A protože mám ve sklenici nastrouhaný sušený celer a petržel, tak ho tam jen tak krapek mezi prsty už k těm bramborám přidám taky, vylepší to chuť. Nakonec trochu zakysané smetany a mléka, čerstvou nebo promnutou sušenou celerovou a petrželovou nať. Někdy zahustím krupičkou, někdy nechám jen tak.
Miroslava Severová
|23. 1. 2007 12:20
No vidíte, co člověk to jiný názor - já polévku zahušťuji dětskou krupičkou asi takto : porék nechám osmažit na MÁSLE, pak přidám krupičku, promíchám, zaliju vodou nechám provařit a nakonec rozkvedlám vejce, ochutím podravkou, magim, strouhnu trochu mušk. oříšku a navrch patří samozřejmě petrželka .
Hanča
|4. 7. 2006 19:56
Já dělám do pórkové polévku jižku z másla a hladké mouky.Je krásně krémová. Hotovou polévku zdobím na talíři kudrnatou petrželkou.