Pomeranče důkladně omyjeme, nakrájíme je i s kůrou na tenké plátky a vybereme jádra. Plátky namočíme na 24 hodin do vody. Potom je dáme vařit a hned po varu přidáme cukr. Přikryjeme pokličkou a dáme zase do druhého dne uležet do chladna. Pak vaříme zvolna asi 2 hodiny. Do hotového džemu vymačkáme šťávu z citronu.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Anonym
|7. 6. 2013 14:50
Dělala jsem to přesně takhle - jen šťávu z pomerančů a želírovací cukr, je to rychlé a vynikající ( záleží ale na chuti pomerančů, nejsou všechny stejné ) :-)
petra j
|3. 1. 2009 15:05
Na džem s kůrou můžete použít BIO pomeranče a citrony. Jsou sice drahé ale k dostání v každém supermarketu
Katka
|8. 4. 2008 08:02
A nevíte jak je to s chemickým ošetřením kumkvatů? Myslíte, že by šel džem udělat?
Anonym
|17. 9. 2007 12:35
Pozn. k chem. ošetření: Citrusy jsou silně chemicky ošetřovány proti modré a zelené plísni, ke kterým jsou citrusy náchylné při dlouhodobém skladování. Tudíž se nedoporučuje jejich kůru používat při vaření...
Anonym
|17. 9. 2007 12:35
Pozn. k chem. ošetření: Citrusy jsou silně chemicky ošetřovány proti modré a zelené plísni, ke kterým jsou citrusy náchylné při dlouhodobém skladování. Tudíž se nedoporučuje jejich kůru používat při vaření...
Anonym
|6. 3. 2007 23:48
Určitě to jde i bez kůry, a v tom případě to asi ani nebude nutné vařit ty dvě hodiny. s klidem bych použila želírovací cukr 1:1.
Soňa V.
|6. 3. 2007 16:59
Myslite že je možné udělat tento džem bez kůry? Jedla jsem totiž v Anglii i džem bez kůry a chutnal mi více...
Lýdia Murtinová
|30. 11. 2005 11:23
V minulosti jsem se několikrát setkala s varováním, že z běžně prodávaných citrusových plodů nelze použít jejich kůru pro přípravu pokrmů. Mělo to být kvůli chemickému ošetření, které prý nelze z povrchu plodů při jejich zpracování odstranit. Tento zákaz již neplatí?