• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Pomazánka sloní žrádlo
Napište svůj komentář k receptu

Pomazánka sloní žrádlo

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.8
hodnotilo: 119
doba přípravy: 15 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pomazánka sloní žrádlo
Pomazánka sloní žrádlo
Pomazánka sloní žrádlo
Pomazánka sloní žrádlo
Pomazánka sloní žrádlo
Pomazánka sloní žrádlo
Pomazánka sloní žrádlo
5fotografií
Nahrát fotku
 

Připravte si legendární retro pomazánku z dob socialismu. Je pikantní, lehce nakyslá, ale zároveň krémová a plná. Perfektně se hodí na veku, čerstvý chléb nebo jako dip k zelenině.

Sloní žrádlo

Suroviny

4 porce
    • 400
      g měkký salám kvalitní Gothaj nebo Junior
    • 1
      ks cibule
    • 8
      ks nakládané okurky malé
    • 3
      lžíce kečup - jemný
    • 3
      lžíce hořčice plnotučná
    • 2
      lžíce rostlinný olej
    • 1
      lžička cukr
    • 1
      lžíce ocet
    • 3
      lžíce majonéza
    • pepř mletý
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Salám nakrájíme najemno nebo umeleme na masovém strojku. Cibuli a nakládané okurky nasekáme najemno nebo je nastrouháme na jemném struhadle.

RADA: Jak na domácí majonézu?

2
Kečup, hořčici, olej, cukr a ocet dáme do rendlíku a povaříme za stálého míchání asi jednu minutu. Směs necháme vychladnout, pak ji přidáme k mletému salámu s cibulí a okurkami a dobře promícháme.
3
Nakonec vmícháme majonézu, pomazánku podle potřeby dochutíme solí a pepřem a necháme ji nejméně hodinu odležet v lednici. Mažeme ji na chléb, veku nebo topinky a zdobíme kyselými okurkami nebo čerstvou zeleninou.

RADA: Nejlepší sýrové pomazánky: Recepty, díky kterým nakrmíte rodinu i pohostíte návštěvy

4
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ POMAZÁNKY SLONÍ ŽRÁDLO: • Pomazánka je vodnatá: Nejčastější příčinou je nedostatečné vymačkání nakládaných okurek. Obsahují hodně vody, která se po smíchání s majonézou a salámem uvolní. Proto okurky po nastrouhání vymačkejte v cedníku. • Nevýrazná chuť: Chuť sloního žrádla stojí na správné rovnováze slané, sladké a pikantní chuti. Nezapomeňte na sůl a pepř, můžete přidat i trochu worcesteru a chilli. Po smíchání dejte pomazánce čas na odpočinek, aby se chutě rozležely, pak ji znovu ochutnejte a případně dochuťte. • Příliš hrubá konzistence: Ideální je použít na salám mlýnek na maso. Pokud máte jen mixér, mixujte v krátkých intervalech, abyste měli kontrolu nad hrubostí. Pokud to přeženete a máte ze salámu kaši, už to nezachráníte.
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Chuť pomazánky stojí na salámu, proto použijte opravdu kvalitní a vyhněte se levným náhražkám. • Dejte pomazánce alespoň hodinu v lednici. Tím se chutě dokonale propojí a pomazánka bude mít daleko plnější a harmoničtější chuť. • Pro pikantnost můžete použít nejen chilli, ale také mleté feferonky, Srirachu, nebo pro hlubší chuť špetku uzené papriky.

RADA: Tipy na další chutné pomazánky

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pomazánka ze sardinek

Pomazánka ze sardinek

Pomazánka na topinky a toasty

Pomazánka na topinky a toasty

Pomazánka z červené řepy s ořechy

Pomazánka z červené řepy s ořechy

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Janaso | 22. 7. 2018 23:02

    Prima pomazánka.

  • Karla | 8. 3. 2016 15:38

    dělaly jsme se spolubydlícími před 35 lety, vždy úspěch. Recepty jsme posílaly a předávaly a vždy spokojenost.Jsem ráda, že jsem po zadání názvu našla. Už si nepamatuji postup,ale suroviny ano. Těším se, že udělám dětem.

  • Karla | 8. 3. 2016 15:35

    Začaly jsme se spolubydlícími na ubytovně - skoro před 35 lety, ujalo se to i mimo. Je fakt, že jsem nedělala přes 20 let, těším se, že potěším i děti a díky za recept. Tak nějak si suroviny pamatuji, jen ten postup bych asi improvizovala. Na topinky to bylo fakt úúžasné.

  • jarkoo | 29. 2. 2016 18:42

    Máme podobný recept už léta a pomazánka má vždy úspěch ;-)

  • Marsel
    Marsel | 29. 2. 2016 13:56

    naopak 8-) návštěvy si říkají o recept :-P

  • mr.polrajch | 31. 12. 2015 16:11

    neříka se tomu taky salamova pomazánka.... :-\

  • zdenda | 30. 12. 2015 17:27

    Je to výborné jídlo pro chudé dělala jsem to za totáče a moc nám to chutnalo . Dnes už se to prodraží a špekáčky ze kterých je to nejlepší jsou už dost drahé. Je to jedlé a moc dobré.

  • nezarka(a)centrum.cz | 12. 9. 2015 09:20

    :-* Souhlas ,tato pomazánka je vynikající a bez chyby.Pro Ivanu pokudbypo této pomazánce byla poslední návštěva asi by se nic nestalo. Pavel

  • Milani | 26. 6. 2015 09:08

    Jaký fuj je to vynikající

  • Ivana | 23. 6. 2015 07:41

    přijít na návštěvu a něco takového by mi nabídli, asi by to byla poslední návštěva - FUJ

  • Slon indický | 4. 1. 2015 14:44

    Tento recept je veřejnou urážkou slonů, kterým by se měl jeho autor omluvit...Domnívám se, že slon by takovou "mňamku" nikdy nepozřel... :-$

  • Kotelník-555
    Kotelník-555 | 30. 12. 2014 15:29

    děláme už deset let bez okurek a sos je trochu složitější :) letos provedeme dle vašeho .

  • Simona | 7. 11. 2014 11:10

    Tato pomazánka je vynikající. V rodině máme rádi větší kusy salámu a okurek, takže nemeleme, ale krájíme na kostičky :-)

  • allena89
    allena89 | 21. 9. 2014 18:16

    Výborná pomazánka, doporučuji pomlít i Kunovjanku. Na jednohubkách byla nejlepší.

  • Karolína | 12. 7. 2014 18:40

    Tato pomazánka patří mezi naše oblíbené. Jsem těhotná a na nic jiného kromě této pomazánky nemám chuť ...VÝBORNÁ....

  • Jarka | 22. 1. 2014 09:49

    Souhlasím se všemi příspěvky, pomazánka je výborná, dělám ji už leta. Jen tu cibuli krájím na co nejjemněji, nemixuji ani nemelu na strojku

  • Santiago*
    Santiago* | 24. 11. 2013 10:20

    tato pomazánka sklidila velký úspěch, všem moc chutnala ))

  • iva | 10. 8. 2013 12:53

    je to husty žradlo

  • ancka | 23. 12. 2012 21:39

    My tam ještě rozmixujem směs Moravanky a Kunovjanky... je to výborné...

  • ancka | 23. 12. 2012 21:39

    My tam ještě rozmixujem směs Moravanky a Kunovjanky... je to výborné...

  • Jana | 15. 6. 2012 12:05

    Hojky je to velice dobrá pomazánka naše rodina ji miluje hodí se k ní čerstvé pečivo a vychlazené pivo.

  • Věra101 | 22. 5. 2012 14:08

    "SLONÍ ŽRÁDLO

  • Katka | 30. 12. 2011 21:34

    Holky ja mám pocit že je to trochu afrodiasikum.Říká to i přítel

  • RenaR | 10. 4. 2011 23:20

    Tuto pomazánku znám dlouho, ale jsem ráda, že jsem na ni zase po delší době sehnala recept.

  • Lenka Štěpánová | 11. 3. 2011 19:40

    Je to velice rychlá a hlavně velice dobrá pomazánka a, hodí se ke každé příležitosti, pokud má někdo rád ostřejší, je možné přidat malý kousek chilli papričky.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny Pomazánky & dipy
Chuťovky Pomazánky Dopolední svačina Svačina Večeře Pozdní večeře Vaření Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Cukr Hořčice plnotučná Kečup - jemný Majonéza Měkký salám Nakládané okurky Ocet Pepř mletý Rostlinný olej Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Smažené kuře

Smažené kuře

Domácí čokoláda

Domácí čokoláda

Jablková žemlovka se sněhem

Jablková žemlovka se sněhem

Citronová poleva

Citronová poleva

Marinovaná kuřecí prsa II.

Marinovaná kuřecí prsa II.

Pečené brambory se zeleninou

Pečené brambory se zeleninou

(nejen) Jablkovo - vločkový koláč

(nejen) Jablkovo - vločkový koláč

Večeře z jednoho plechu

Večeře z jednoho plechu

Vepřová pečeně s houskovými knedlíky a zelím

Vepřová pečeně s houskovými knedlíky…

Doporučujeme

30 minut
Fazolky nakyselo s vejci

Fazolky nakyselo s vejci

10 minut
Domácí lučina

Domácí lučina

45 minut
Bleskové kuře na paprice

Bleskové kuře na paprice

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

Poslední sledované recepty

77
Kynutý knedlík z mikrovlnky
Kynutý knedlík z…
47
Salát do ruky
Salát do ruky
28
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
25
Fazolky nakyselo s vejci
Fazolky nakyselo s vejci
23
Opilé broskvové poháry s amarettem
Opilé broskvové poháry s…

Zajímavé články

Zázračný rakytník a jeho využití v kuchyni
Zázračný rakytník a jeho využití v kuchyni
10 nejlepších receptů z ostružin: Udělejte z nich super koláč, džem nebo omáčku
10 nejlepších receptů z ostružin: Udělejte z nich…
Těstovinový salát je chutný oběd hotový do dvaceti minut!
Těstovinový salát je chutný oběd hotový do…
Od pondělí do pátku: Chutné a jednoduché večeře z jednoho hrnce
Od pondělí do pátku: Chutné a jednoduché večeře z…
Tatarská omáčka není jen chutný doplněk. Tipy, jak ji využít při přípravě oběda nebo večeře
Tatarská omáčka není jen chutný doplněk. Tipy,…
AHA.cz Pawlowská v péči odborníků: Kolik zhubla a o své roli v Zoo

Pawlowská v péči odborníků: Kolik zhubla a o své roli v Zoo

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Parfémy podle horoskopu: Blíženci vyhledávají svěží vůně, Štírům sedí smyslné a výrazné aroma

Parfémy podle horoskopu: Blíženci vyhledávají svěží vůně, Štírům sedí smyslné a výrazné aroma

Ženy.cz Utíká váš muž za mladší? Nechte ho a začněte žít

Utíká váš muž za mladší? Nechte ho a začněte žít

Blesk.cz Zneužili nizozemskou princeznu (21): Falešné porno!

Zneužili nizozemskou princeznu (21): Falešné porno!

SportRevue.cz Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy Největší zlatokopky zvěrokruhu: Komu jde jenom o peníze?

Největší zlatokopky zvěrokruhu: Komu jde jenom o peníze?

Další doporučené recepty:

Pomazánka se sterilovaným zelím
Pomazánka se sterilovaným zelím
Pomazánka se sušenými rajčaty
Pomazánka se sušenými rajčaty
Pomazánka se sýrem cottage
Pomazánka se sýrem cottage
Pomazánka z "vepřovky"
Pomazánka z "vepřovky"
Pomazánka z cizrny
Pomazánka z cizrny
Pomazánka z červené řepy
Pomazánka z červené řepy
  • Recepty.cz
  • Pomazánka sloní žrádlo
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact