Bulvy červené řepy opereme a na povrchu lehce nařízneme do kříže. Vyndáme si máslo. Bulvy dáme na suchý plech (nebo na pečící papír, abychom nemusely drhnout případnou připálenou šťávu) a pečeme na plný výkon asi 1,5 hodiny. Plný výkon může být i cca 270 °C, netřeba se bát. Řepa se na povrchu spálí a uvnitř bude měkká a jakoby zkaramelizovaná.Ještě horké bulvy oloupeme. Spálená vrstva může být až 7 mm tlustá a je tedy trochu více "odpadu", proto je potřeba počítat trochu víc syrové řepy. Oloupanou dužinu rozmixujeme s máslem, osolíme, opepříme, můžeme přidat malinko drceného fenyklu.<BR>Podáváme horké s tmavým pečivem nebo jako "dip" ke grilovanému masu.<BR><BR>Varianta: místo másla se dá použít i sladká smetana či kombinace mléka a másla. Výsledný produkt tak může být řidší a sloužit jako omáčka.