Růžičkovou kapustu omyjte a nechte okapat. Schovejte si 2-3 kapustičky na ozdobu. Ze zbylých sundejte 2 nebo 3 svrchní lístky a rozčtvrťte. V hrnci si rozehřejte máslo s olivovým olejem a přihoďte pokrájenou cibuli.
Po pár minutách smažení a míchání přidejte i nasekaný česnek a nechte jej také malinko opéct (maximálně 1 minutu, aby nezhořknul). Přihoďte růžičkovou kapustu, na kostky nakrájenou bramboru a zalijte vývarem. Povařte asi 20 minut doměkka (podle velikosti kapustiček).
Poté rozmixujte ručním mixérem. Ochuťte solí, mletým pepřem, majoránkou, kmínem, citronovou šťávou a troškou strouhaného muškátového oříšku. Dolijte smetanou a chvilku povařte.
4
Polévku podávejte ozdobenou nakrájenými kapustičkami (syrové je přelijte vroucí vodou a ihned zchlaďte vodou ledovou, kapustičky zůstanou dokonale zelené) a doplněnou čerstvým pečivem.