Krásně hustá květáková polévka zjemněná smetanou a dochucená muškátovým oříškem vás zasytí a zároveň si na ní parádně pochutnáte. Zdobená mandlemi a petrželkou láká už od pohledu a po prvním soustu jí dozajista propadnete.
Květák rozeberte na růžičky, dejte do pekáče, bohatě zakápněte olivovým olejem, osolte a posypte římským kmínem. Dejte péct do trouby předehřáté na 180°C, asi 30 minut. Květák změkne a chytne barvu. Dejte ho do hrnce (pár kousků si můžete nechat na ozdobu), zalijte vývarem, přiveďte k varu a pár minut povařte.
2
Obsah hrnce rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, vlijte smetanu a už jen krátce povařte. Polévku dochuťte solí a muškátovým oříškem. Porce na alíři dotáhněte trochou olivového oleje, nasekanými mandlemi a petrželí.