Tato vydatná a hustá polévka z pečené zeleniny je výtečnou večeří, na které si pochutnají děti i dospělí. Je přirozeně veganská a bezlepková, zároveň výživná a plná chutí.
Kořenovou zeleninu omyjte a pokrájejte na kusy, květák rozeberte na růžičky, košťály pokrájejte. Vše rozložte na plech s pečicím papírem. Přidejte cibuli pokrájenou na klínky a neoloupané stroužky česneku. Osolte, zakápněte asi 2 lžícemi oleje a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi na 20 minut.
Mezitím na suché pánvi opražte semínka a nasekejte petrželku. Upečenou zeleninu přesuňte do hrnce, stroužky česneku vymáčkněte. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Odstavte a rozmixujte na krém.
Polévku můžete naředit trochou vývaru či vody. Ochuťte solí a pepřem a dejte do misek. Každou porci zasypte semínky, petrželkou, zakápněte olejem a podle chuti přidejte chilli.