Hustá krémová polévka z pečené mrkve, petržele, celeru a červené řepy, ochucená citronovou šťávou, se servírujte se smetanou, tymiánem a nasekanými vlašskými ořechy.
Troubu předehřejte na 180°C. Všechnu zeleninu očistěte a větší kusy překrájejte na menší. Vložte na pekáč, zastříkněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte a pečte, dokud jí nezačnou zlátnout okraje, asi 40 minut.
Upečenou zeleninu a lístky tymiánu přendejte do hrnce, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Vařte na mírném plameni asi 10 minut, pak hrnec odstavte a polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
3
Ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Polévku servírujte se smetanou, tymiánem a nasekanými vlašskými ořechy.