Papriky omyjeme, osušíme, zbavíme jadérek a nasekáme najemno. Olej vlijeme do většího hrnce a necháme rozehřát. Papriky vložíme do hrnce na olej, osolíme, zamícháme, přiklopíme pokličkou a necháme dusit asi 15 minut. Během dušení podlijeme trochou vody.
2
Pomeranče omyjeme, z jednoho nastrouháme kůru, přidáme ji k paprikám a ještě dusíme. Z dalšího pomeranče okrojíme kousek kůry a narkájíme ji na nudličky, které budou sloužit k ozdobení. Potom pomeranče rozkrojíme a vymačkáme z nich šťávu. Když jsou papriky měkké, přilijeme k nim 2 sklenice vody a necháme krátce přejít varejm. Potom papriky rozmixujeme do hladkého pyré, přilijeme pomeračnovou šťávu a ještě rozmixujeme.
3
Veku nakrájíme na kostičky a opečeme na másle do křupava. Polévku necháme prohřát, rozdělíme na talíře a ozdobíme pomerančovou kůrou, zelenou petrželkou a opečenou vekou.
4
Tato polévka je výborná i za studena jako lehké osvěžující jídlo - v tom případě nepoužíváme opečenou veku.