Úžasně krémová polévka z hrášku a pečeného fenyklu je vynikajícím pokrmem plným vitamínů, který svou jemně pikantní chutí skvěle osvěží váš jídelníček. Dopřát si ji můžete jako lehkou večeři, výborná je ale také jako oběd do krabičky.
Troubu předehřejte na 180 °C, pekáček vyložte pečicím papírem. Fenykl očistěte a odřízněte z něj nať, bulvy nakrájejte na měsíčky. Cibuli rozkrojte na čtvrtiny, stroužky česneku neloupejte. Vše rozložte v pekáčku, zastříkněte olejem, ochuťte solí a pepřem. Pečte doměkka, asi 25 minut. Vyjměte z trouby.
Mezitím přiveďte k varu vývar, dejte do něj pečený fenykl s cibulí, vymáčkněte česnek ze slupky. Přisypejte povolený hrášek a rozmixujte nahrubo. Pak přidejte špenát, nechte chvíli odpočinout a polévku rozmixujte dohladka. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Vmíchejte smetanu prošlehanou s citronovou šťávou. Polévku podávejte s nasekanou fenyklovou natí, kousky chilli papričky a pečivem.