hrst
listový špenát
čerstvý, z trhu nebo ze záhonku
Postup přípravy receptu
1
Špenát dobře očistíme. Namočíme do studené vody a několikrát propereme, vodu vyměňujeme. Nakonec propláchneme tekoucí vodou.
2
Do vroucí vody vhodíme oloupané brambory nakrájené na kostičky. Mezitím otrháme špenátové stonky, pokrájíme je a přidáme spolu se solí k vařícím se bramborám. Po cca 10 minutách by brambory měly být skoro měkké. Do hrnce přihodíme špenátové listy nahrubo překrájené a necháme přejít varem.
Část bramborových kostiček vyndáme děrovanou naběračkou z vývaru a dáme stranou. V hrnci polévku rozmixujeme ponorným mixérem, dáme znovu na oheň a do vroucí polévky vyklepneme vajíčko. Zamícháme, dosolíme, necháme projít varem a můžeme servírovat.
4
Do talíře vložíme lžíci bramborových kostiček a přelijeme polévkou.
5
Jako obměnu můžeme vynechat vajíčko a do polévky zamíchat trochu smetany nebo kousek másla, popř. polévku podle chuti okořenit (česnek, muškátový květ, zázvor...) nebo posypat nahrubo strouhaným sýrem či osmaženými kostkami pečiva.