Mouku, vejce, 1/4 lžičky soli, muškátový oříšek a minerálku zpracujeme na řidší hladké těsto. Játra omyjeme, osušíme, očistíme a rozšleháme na pyré. Zahněteme je do těsta, které pak necháme asi hodinu odležet. Osolenou vodu přivedeme k varu. Postupně si rozložíme vždy část játrové hmoty na zvlhčené prkénko. Dlouhým nožem pak ukrajujeme tenké proužky těsta do vroucí vody.
2
Když nudle vyplavou, vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na síto, propláchneme studenou vodu a necháme okapat. Potom přivedeme k varu vývar z kostky. Osolíme, opepříme a nudle v ní necháme prohřát. Petrželku opereme a nasekáme najemno. Polévku s játrovými nudlemi rozdělíme do talířů a posypeme petrželkou.
Je to asi tak, ale já dám přednost tomu, že vařící se játrová zavářka přidá vývaru na chuti.
Gábina H
|11. 2. 2009 12:10
Asi aby byl vývar čirý
Miroslava Severová
|11. 2. 2009 11:00
A nešlo by ty nudle vařit přímo hned ve vývaru a nechat je tam? Uvařit ve vodě, vytáhnou a ještě propláchnout ? Jaký to má význam. Ráda se nechám poučit. Já takovou zavářku dělám na rovném struhadle - velké okaté, to si položím přes hrnec (jakoby rubem nahoru) a lžicí hmotu protlačuji přímo do vývaru. Je to takové jako strouhání ale játrové.