• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Polévka rybí - štědrovečerní
Napište svůj komentář k receptu

Polévka rybí - štědrovečerní

autor: Jana z Vysočiny
0.0
moje hodnoceni
4.7
hodnotilo: 9
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Polévka rybí - štědrovečerní
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 2
      hrst kořenová zelenina petržel, mrkev, celer
    • sůl
    • ryba vnitřnosti a hlava (nejraději mlíčí nebo podle obliby jikry)
    • hladká mouka
    • pažitka
    • muškátový květ
    • rohlík
    • 50
      g máslo + na opečení pečiva

Postup přípravy receptu

1
Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky (používám mraženou - směs určenou pod svíčkovou) a osmažíme na másle. Přisypeme hladkou mouku a umícháme světlou jíšku. Rozředíme studenou vodou a přidáme nakrájené mlíčí nebo jikry a vnitřnosti, osolíme a vaříme.
2
Poté si připravíme hlavu zbavenou hořkých částí a v osolené vodě vaříme doměkka (je to za chvilku). Tu potom přecedíme (aby se nám do vývaru nedostaly malé kosti), případně z ní obereme maso do zeleninového vývaru a horkým vývarem zalijeme vařenou zeleninovou jíšku. Nakonec přidáme nakrájenou pažitku a dochutíme muškátovým květem.
3
Polévka se celkem vaří asi 20 minut a dává se na toto množství 1,5 litru vody. Těsně před podáváním usmažíme na másle kostičky rohlíků a nasypeme každému do talíře.
4
Recept je dost starý, z kuchařky poválečné a žádné Vánoce si bez ní nedovedeme představit.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Štědrovečerní rybí polévka

Štědrovečerní rybí polévka

Štědračka z Valašska - štědrovečerní polévka

Štědračka z Valašska - štědrovečerní…

Čokoládová štědrovečerní ryba

Čokoládová štědrovečerní ryba

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 2. 1. 2023 10:13

    Za mě špatný recept. Kolik másla, kolik mouky, jak dlouho vaříme zeleninu, jakým množstvím vody ji podléváme, jak dlouho vaříme rybí hlavu, jak dlouho to vaříme dohromady? Mně teda vyšla spíš zeleninová polévky s velmi jemnou rybí chutí.

  • Jiřina | 22. 12. 2015 16:40

    Ano to je rybí polévka jak má být. Vařím ji už 60 let a maminka ji vařila stejně. Recept je jednoduchý ale výborný. Mušátový květ a petrželka rybí polévce sluší. Nemá to chybu . Dobrou chuť a krásné Vánoce všem. <3

  • jnovakova | 24. 10. 2015 14:05

    polévka byla výborná

  • týna chriss | 20. 12. 2014 01:22

    žábry nejsou jedlé,fungují jako filtr a jsou plné nečistot z vody

  • týna chriss | 20. 12. 2014 01:17

    žábry fungují jako síto či filtr ,zachytí se v nich i různé nečistoty z vody a absolutně nejsou jedlé--- :-$

  • týna chriss | 20. 12. 2014 01:17

    žábry fungují jako síto či filtr ,zachytí se v nich i různé nečistoty z vody a absolutně nejsou jedlé--- :-$

  • týna chriss | 20. 12. 2014 01:17

    žábry fungují jako síto či filtr ,zachytí se v nich i různé nečistoty z vody a absolutně nejsou jedlé--- :-$

  • matesh | 24. 12. 2013 12:34

    Polévka výborná, ještě jsem ji dochutil citronem a trochou rozmarýnu namísto mušk. očíšku, který jsem bihužel nenašel, a stejně je supr! A dá se i chilli paprička :-)

  • Miloš | 24. 12. 2012 16:42

    Ano, oči se odstraňují, ale proč ty žábry?

  • tatiti | 23. 11. 2010 21:31

    Výborná,moc chutnala, jinou už vařit nebudu, dávám za jedna.

  • Ivánek Bimbo | 4. 11. 2006 10:44

    Co najdříve do vývaru přídejter ozmačkaný tav.sýr maratonec i 2-3 podle množství a chuti,můžou zůstat menší nerozvařené kousky vůbec to nevadí,naopak.Lze použít i do jiných polévek /kuřecí/.

  • Airan Novakova | 7. 12. 2005 13:33

    Pani Ticha, moc rada vas tu opet vidim, honem vytaste z rukavu nejakou dalsi vanocni dobrutku:-))

  • Simča Sládková | 7. 12. 2005 01:50

    Paní Tichá, asi máte tento recept z podobného zdroje, z jakého já, ale ke mně se dostal přes mou babičku. Ta měla ještě jedno vylepšení: nejprve udělala vývar z hovězích kostí (1,5 kg), přecedila a teprve do tohoto vývaru dávala vařit ty hlavy. Mimochodem my odstraňujeme jen skřele (žábry), s očima se nedloubema a polévka od nich nezhořkne. Dobrou chuť a šťastné a pohodové svátky....

  • Jana Tichá | 6. 12. 2005 19:16

    Z hlavy se odstraňují žábry a také oči. Jako začátečnici bych vám doporučovala nechat si kapra zabít, vykuchat a naporcovat přímo v rybárně, jestli máte tu možnost. Já sama jsem tohle nikdy nedělala a asi bych na to ani nenašla odvahu. :-)

  • Daniela M. | 5. 12. 2005 12:46

    tuhle polévku bych chtěla také zkusit ,ale nevim co to jsou hořké části :-) sem začátečnice a tyhle vánoce budu dělat poprvé všechno sama tak bych potřebovala trošku poradit

  • Oldřiška Marvanová | 30. 11. 2005 09:24

    recept na takto vařenou štědrovečerní polévku mám už od babičky a neumíme si bez ní Vánoce předstevit . Je výborná.

  • Jana Han | 18. 9. 2005 20:25

    Syrove mlici nebo jikry jsem nikdy nemrazila, ale s hotovou, tedy uvarenou polevkou mam jen dobre zkusenosti. Byla vyborna i v cervenci.

  • Jana Tichá | 18. 9. 2005 18:52

    Zajímalo by mě, jakou máte zkušenost s mraženým mlíčím a jikrami? Já bohužel jen tu nejhorší. Dnes jsem tuto polévku uvařila a šla okamžitě zvířectvu. Už jednou jsem použila zmražené rybí vnitřnosti a pokaždé to pak chutnalo jak umělá hmota.Proto bych chtěla připomenout - tuto polévku dělejte VŽDY jen z čerstvého kapra!

  • Marcela Vrabcová | 16. 9. 2005 10:13

    Kucharku od Milose Stepnicky mam jak rybi, tak i velkou ceskou. Je fakt, ze je to idealni cteni nejen pro zacatecniky, protoze se v dozvite, proc se nektere veci delaji tak jak se delaji a proste je to i takove pekne povidani o vareni. Schvalne jsem si tam ted tu rybi polevku nasla a musim rict, ze i pan Stepnicka se drzi zasady ze zelenina na masle je to, co v dobre polevce byt musi. Recept se v zasade od tohoto nelisi, jen navic vysvetluje, co jsou horke casti, jak odebirat tuk a dalsi veci, ktere ale urcite oceni kazdy, kdo nema s varenim velke zkusenosti. Takze muzeme byt radi, ze i tak znamy rybar a majitel rybarny ve Vodnanech vari rybi polevku jako my. A pokud se chce nekdo priprave a uprave ryb dozvedet vic, tak ta kucharka stoji za koupeni.

  • Kamil Krybus | 15. 9. 2005 21:56

    Děvčata, doporučuji Vám pročíst si knížku Rybí receptář od Miloše Štěpničky, zejména část o rybích polévkách. Je to třístránkové povídání, ale bude-li se držet jeho rad, bude výsledek fascinující. A pak teprve můžete říkat, jak by měla chutnat štědrovečerní rybí polévka.

  • Jana Tichá | 15. 9. 2005 14:27

    Airan, určitě můžete. Já jsem sice od dětství zvyklá na máslovou chuť, takže bych už ze zásady neměnila, ale tak moc to polévku určitě nezmění :-))))

  • Radka K. | 15. 9. 2005 14:02

    Polévku taky děláme. Je moc výborná. Jen s malou změnou: mlíčí a jikry podusím na másle a pak přidám do polévky, a místo pažitky přidávám petrželku.

  • Airan Novakova | 15. 9. 2005 13:19

    Pani Jano, da se pouzit v te polivce rostlinne maslo? My totiz na Stedry vecer mame tradicne do pulnoci pravoslavni pust ale rybu muzeme:-)) Rada bych ji zkusila , stejne tam musim mit tech 7 chodu:-))

  • Jana Han | 15. 9. 2005 10:44

    Polevka je vyborna, u nas tradicne uz po generace. Uz se na ni opet tesime.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Prosinec Večeře Smažení Vaření Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Kořenová zelenina Máslo Muškátový květ Pažitka Rohlík Ryba Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Trojbarevný koláč naší babičky

Trojbarevný koláč naší babičky

Kakaová bábovka

Kakaová bábovka

Lívance II.

Lívance II.

Špagety alla puttanesca

Špagety alla puttanesca

Sushi s lososem

Sushi s lososem

Telecí líčka na víně

Telecí líčka na víně

Bezlepkový dort

Bezlepkový dort

Pribináček

Pribináček

Podzimní jablečný (hruškový) koláč s drobenkou

Podzimní jablečný (hruškový) koláč s…

Doporučujeme

40 minut
Mexická kuřecí polévka

Mexická kuřecí polévka

20 minut
Pizza Margherita

Pizza Margherita

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

30 minut
Jihočeská kulajda podle časopisu F.O.O.D.

Jihočeská kulajda podle časopisu F.O…

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

20 minut
Jahodový cheesecake do skleničky

Jahodový cheesecake do skleničky

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

40 minut
Sněhová roláda

Sněhová roláda

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

Poslední sledované recepty

58
Linecké těsto - netrhá se
Linecké těsto - netrhá se
47
Hlávkový salát s cibulí a ředkvičkami
Hlávkový salát s cibulí…
38
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
36
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda
33
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Večeře bez masa, které budou chutnat i zapřisáhlým masožravcům
Od pondělí do pátku: Večeře bez masa, které budou…
Superpotravina týdne: Třešně. 5 dobrých důvodů, proč si je dát právě teď, plus skvělé recepty
Superpotravina týdne: Třešně. 5 dobrých důvodů,…
Smoothie na hubnutí? Vyberte si správně a kila poletí dolů
Smoothie na hubnutí? Vyberte si správně a kila…
Nejkrásnější jahodové dorty: Vyberte si svého favorita a přivítejte léto se sladkou noblesou
Nejkrásnější jahodové dorty: Vyberte si svého…
Ochucené vody vás budou bavit: Jsou krásné, dobré a bez kalorií!
Ochucené vody vás budou bavit: Jsou krásné, dobré…
AHA.cz Tajná večeře Douglase s Gottovou! Ochranka promluvila

Tajná večeře Douglase s Gottovou! Ochranka promluvila

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Farma Česko odhaluje soutěžící: Mary z Bachelora i finalistka drsné show Survivor!

Farma Česko odhaluje soutěžící: Mary z Bachelora i finalistka drsné show Survivor!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Jana Adamcová připravila Jiřímu dovolenou: Nedošel ani k moři! A neopouští pokoj…

Jana Adamcová připravila Jiřímu dovolenou: Nedošel ani k moři! A neopouští pokoj…

SportRevue.cz FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

Maminka.cz 7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

Blesk Horoskopy 7 jmen, jejichž nositelky patří mezi největší svůdnice. Tyto ženy působí na muže jako magnet!

7 jmen, jejichž nositelky patří mezi největší svůdnice. Tyto ženy působí na muže jako magnet!

  • Recepty.cz
  • Polévka rybí - štědrovečerní
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact