šálek
rýže
Natural (používám Lagris - nezaměňte s rýží ve slupce!)
1
ks
mrkev
Vetší
1
plátek
celer
petržel
Menší - kořen i nať
1
nové koření
Kulička
1
ks
cibule
Menší
2
lžíce
dětská krupice
česnek
pepř mletý
sůl
Postup přípravy receptu
1
Pohanku spaříme vařící vodou, aby voda dosahovala asi tak 3-5 cm nad pohanku. Přiklopíme, necháme stranou. Uvaříme rýži. V hrnci na 2 lžících oleje osmažíme nahrubo nakrájenou mrkev a ostatní kořenovou zeleninu. Poté přisypeme krupičku a mícháme, aby se nám nespálila. Pomalu přiléváme studenou vodu (asi 1,5 litru) - pozor na páru, která vyrazí z hrnce a silně mícháme. Pak přidáme uzené, oloupanou cibuli, nadrobno nakrájenou cibuli, nové koření, polévkové koření a vaříme tak dlouho, dokud kapusta nezměkne.
2
Pokud se nám zdá, že máme kapusty v polévce moc, část jí rozmixujeme a vlijeme zpět do polévky. Poté přidáme pohanku (pohanka se nesmí vařit, ztratila by cenné látky, část vyluhované vody z pohanky můžeme též přidat do polévky - pohanka v polévce "dojde") a rýži, rozdrcený česnek podle chuti a pokud jsme dávali uzené, ustrouháme jej na hrubém struhadle a přidáme zpět do polévky. Dochutíme solí a pepřem, sekanou petrželkou.
3
Tato polévka je velmi vhodná pro malé děti, moje holky jí mají rády; pokud jí uděláme hustější, s celozrným rozhlíkem máme hotový oběd bez druhého chodu. (V tom případě opatrně s polévkovým kořením a vynecháme česnek).