Pohanku uvařte podle návodu na obalu. Pak ji propláchněte studenou vodou a promíchejte s citronovou šťávou, lžící olivového oleje, solí a pepřem.
2
Připravte pesto. Do mixéru dejte dvě hrsti rukoly, stroužek česneku, 2 lžíce slunečnicových semínek a asi 80 ml olivového oleje. Dobře rozmixujte, podle potřeby přidejte trochu oleje a dochuťte solí a pepřem.
Uvařte vejce. Na pracovní desku rozviňte pruh fólie a nožem odřízněte 4 čtverce. Každý lehce potřete olejem, položte přes malou misku nebo šálek a do prohlubně rozklepněte vejce. Uchopte cípy fólie, zatočte je a těsně zajistěte provázkem nebo gumičkou. Vejce vhoďte do vroucí vody, vařte 4 minuty, vylovte, odstřihněte svázanou část fólie a vybalte.
Do misek rozdělte rukolu, pohanku. Avokádo pokrájejte na kostičky, ředkvičky na plátky a jarní cibulku na kolečka, vše přidejte k pohance. Pak opatrně vložte vejce, dodejte pesto a misky zasypte slunečnicovými semínky a řeřichou.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (květen/2019)