Do 0,5 l sklenice namočit světlou pohanku na 2 - 3 hodiny do studené vody 300 ml. Vylít namočenou pohanku do hrnce, vymýt sklenici zbytkem vody. Vařit ze studené vody, přilité 500 ml. Solit po začátku varu. Vařit mírným varem 20 minut za občasného míchání. Naředit dle chuti. Nalít uvařenou kaši do mísy 1 - 1,2 l. Zakrýt proti osychání, nechat chladnout 12 - 15 minut.
2
Poznámka autora receptu: Názvy močnik, stip. Varianta taragna. Kaše připomíná chutí vzdáleně měkčí hřibovité houby. Součinitel množství vody je 6,15 ml/g. Upozornění - tmavá pohanka je loupaná tepelně (termicky). Kvůli tomu je cítit kouřem a také podobně chutná. Jde spíš o pachuť než uzenou potravinu.