Pohanku propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme dle návodu na obalu vývarem (lze jen vodou) a vaříme cca 12 minut doměkka. Lze jí vařit i kratší dobu a nechat jí pod poklicí a v teple takzvaně dojít.
2
Fazolky spaříme v osolené vroucí vodě a na cedníku je necháme okapat.
3
Na pánvi s troškou oleje nebo sádla necháme osmažit na kostičky pokrájenou slaninu, pak přisypeme fazolky, které smažíme jen na skus a ke konci smažení přidáme i najemno nasekaný česnek, který necháme rozvonět. Kdo má rád vůni bylinek, může s česnekem přidat i pár lístků čerstvého tymiánu.
4
Do pánve nasypeme hotovou pohanku, promícháme, dochutíme solí, pepřem a podáváme.
5
Před podáváním můžeme posypat osmaženou cibulkou nebo čerstvě nasekanými bylinkami.
6
Pokud chceme zdravější verzi, použijeme místo slaniny šunku a nebo můžeme uzeninu zcela vynechat a nahradit jí třeba šmakounem, tofu... a podávat tak pohanku s fazolkami jako bezmasý pokrm.