Začněte krémem. Pudink s mlékem dejte do misky nebo rendlíku a nad párou z něj uvařte hustý krém. Odložte, překryjte na povrchu fólií a nechte vychladnout.
Změklé máslo našlehejte s cukrem a postupně do něj zašlehejte vanilkovou hmotu a vaječný likér.
Pokračujte kompotem. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na čtvrtky. Z citronu nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Vše dejte do kastrolu, přidejte zbytek surovin, přilijte asi 200 ml vody a povařte jablka do změknutí, asi 10 minut. Vyjměte je a po vychladnutí nakrájejte na tenké plátky. Šťávu v kastrolu ještě zredukujte na hustý sirup.
Troubu předehřejte na 180 °C, formu vymažte máslem a vysypejte moukou.
V míse mixéru 5 minut šlehejte do světlé pěny 200 g másla s oběma cukry.
Po jednom zašlehejte vejce a žloutek, pak zlehka zapracujte vanilkový extrakt a podmáslí. Postupně vmíchejte mouku, prášek do pečiva a skořici. Formu naplňte polovinou těsta, potřete krémem a rozetřete na něm zbytek těsta. Poklaďte ho jablky, pokapejte rozpuštěným zbytkem másla a upečte, asi 1 hodinu. Pokud začne povrch rychle hnědnout, ochraňte ho před spálením alobalem. Upečený koláč polijte jablečným sirupem a nechte vychladnout.