• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Poctivý boršč
Napište svůj komentář k receptu

Poctivý boršč

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
1.0
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Poctivý boršč
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g hovězí maso (krk nebo libové na polévku) a 500 g vepřového masa (libová krkovička)
    • 2
      ks cibule
    • 4
      stroužek česnek (určitě nešetřit)
    • 1
      ks mrkev
    • 4
      ks brambory
    • máslo (polévková lžíce)
    • kysané zelí sklenka
    • červená řepa sklenka nakládaných
    • rajčata konzerva loupaných
    • 2
      ks bobkový list 1-2
    • rajský protlak malý
    • polévkové koření a sůl
    • 1
      lžička cukr
    • červená paprika (může být lehce ostrá)
    • pepř mletý (nešetřit)
    • petržel
    • kopr
    • ocet když někdo raději kyselejší

Postup přípravy receptu

1
V papiňáku si uděláme silný vývar z masa, nesolíme, nekořeníme. V hrnci rozpustíme máslo, přihodíme na proužky nakrájenou cibuli, na plátky pokrájený česnek a necháme lehce zesklovatět. Přihodíme nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory a pod pokličkou chvilku dusíme (můžeme podlít malinko vývarem) - po chvilce přihodíme kysané zelí, červenou řepu a bobkový list, promícháme podusíme pod pokličkou - následně přilijeme vývar z masa. Opět chvilku provaříme (veškeré provaření je na mírných teplotách, jen tak lehce chvilku probulat 5-8 min.!). Přidáme rajčata a rajčatový protlak, chvilenku provaříme a je tu finále. Přidáme pokrájené maso a dle vlastní chuti dochutíme - sůl, pepř, červená paprika, lžička cukru, špetka petržele, špetka kopru. Ještě chvilku provaříme, aby se chutě spojily a můžeme podávat.
2
Mít na paměti, že boršč je polévka vydatná, hustá a nejlépe chutná odleželá, takže ji dělám večer a nechám do druhého dne odležet v chladu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Boršč III.

Boršč III.

Boršč s jehněčím masem

Boršč s jehněčím masem

Boršč

Boršč

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Anonym | 7. 12. 2007 13:30

    A co je podle vás tedy "zesklovatěť"? - přeci osmahnout! Jinak až teď jsem si všimla kysaného zelí - já dávám samozřejmě čerstvé.

  • Andrea J. | 7. 12. 2007 08:19

    pro Anonym .. v receptu také není nic o smažení pro Josef Březovský .. smetanu kysanou až nakonec do talíře :))

  • Andrea J. | 7. 12. 2007 08:18

    pro Anonym .. v receptu také není nic o smažení pro Josef Březovský .. smetanu kysanou až nakonec do talíře :))

  • Andrea J. | 7. 12. 2007 08:18

    pro Anonym .. v receptu také není nic o smažení pro Josef Březovský .. smetanu kysanou až nakonec do talíře :))

  • Anonym | 6. 12. 2007 22:53

    Dělám skoro stejně, jen nic nesmažím, ale vývar vařím s cibulí a česnekem, celerem a petrželí, ještě na konci přidám trošku pokrájeného moravského uzeného a čerstvou nebo sušenou nať. A nakládanou řepu doporučuji přidat taky až nakonec, jinak při delším vaření ztratí červenou barvu.

  • Josef Březovský | 6. 12. 2007 17:51

    Recept je zajimavý,hlavně kombinací hovězího avepřového masa.Vařím ho skoro podobně.Jen bezbrambor.Také se smetanou až na závěr,nebo dotalíře? Pokud z jednoho masa,volil bych raději jenhovězí.Prostě dobrý recept.Jinak ke komentářipaní Andrei J. - doba je taková jaká je a já takévyužiji kuřecí maso,kde se jen dá a chutná.

  • Soňa | 6. 12. 2007 11:56

    Mám speciální ruskou kuchařku, kde je několik druhů boršče. Právě u ukrajinského se uvádějí také brambory a pouze hovězí maso.

  • Marie Pospíšilová | 6. 12. 2007 06:54

    Boršč je jako guláš, existuje spousta receptů a každý má to svoje. Prý se do pravého boršče nedává kyselé zelí ale jen syrové... My dáváme maso hned, potom zeleninu a řepu až nakonec. Mimochodem zeleninu orestujeme zvlášť na tuku a teprve potom vložíme k masu :) Nakonec do toho ještě něco bílého, třeba trochu šlehačky, ale to až do talíře...

  • Di | 5. 12. 2007 21:35

    Ale boršč se nevaří jenom na Ukrajině. Každá ruská oblast má své specifické druhy boršče.

  • Jozef T. | 5. 12. 2007 16:39

    Ja som na Ukraine poznal borsc len z bravcového (veprové) a nikdy v nom neboli zemiaky (brambory).

  • Andrea J. | 5. 12. 2007 10:12

    lze samozřejmě přidat ještě jiný druh masa, třeba kuřecí

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Vaření Zdravý oběd Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Červená paprika Červená řepa Česnek Cibule Cukr Hovězí maso Kopr Kysané zelí Máslo Mrkev Ocet Pepř mletý Petržel Polévkové koření Rajčata Rajský protlak
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jáhlová polévka s houbami

Jáhlová polévka s houbami

Krakonošův oběd

Krakonošův oběd

Slané copánky z listového těsta

Slané copánky z listového těsta

Pečené kuře - Medová kuřecí stehna

Pečené kuře - Medová kuřecí stehna

Vepřové kotlety podle tchyně

Vepřové kotlety podle tchyně

Slaný koláč se špenátem a kozím sýrem

Slaný koláč se špenátem a kozím sýrem

Slaninová vinná klobása na pivu

Slaninová vinná klobása na pivu

Banánové muffinky

Banánové muffinky

Okurkový salát

Okurkový salát

Doporučujeme

20 minut
Čočkový dhál

Čočkový dhál

20 minut
Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

40 minut
Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

30 minut
Krupicový dezert se švestkovým rozvarem

Krupicový dezert se švestkovým…

30 minut
Topinky se smaženicí

Topinky se smaženicí

40 minut
Nepečený jablkový dort

Nepečený jablkový dort

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

62
Krupicový dezert se švestkovým rozvarem
Krupicový dezert se…
48
Domácí rybízová marmeláda
Domácí rybízová marmeláda
47
Nepečený jablkový dort
Nepečený jablkový dort
33
Kulaté kynuté knedlíky - příloha
Kulaté kynuté knedlíky -…
25
Rozmarýnové hovězí na špeku
Rozmarýnové hovězí na…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních večeří z brambor
Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních…
7 českých podzimních superpotravin: Jsou levné, pochutnáte si na nich a někdy dokáží i zázraky
7 českých podzimních superpotravin: Jsou levné,…
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti, které potěší nejen vášnivé houbaře
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti,…
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4 recepty, jak je chutně využít
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4…
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin: Krása a kreativita v jednom
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin:…
AHA.cz Bohdalová ve společnosti: Tajemný doprovod vzbudil otázky

Bohdalová ve společnosti: Tajemný doprovod vzbudil otázky

Mimibazar Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Dáma.cz Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Blesk pro ženy Ofiny jsou zpět! Jaký typ bude hitem tohoto podzimu?

Ofiny jsou zpět! Jaký typ bude hitem tohoto podzimu?

Ženy.cz Lidi, vzpamatujte se! Proč už nikdo nemá normální vztah k jídlu?

Lidi, vzpamatujte se! Proč už nikdo nemá normální vztah k jídlu?

Blesk.cz Zprávařka Primy Lucie Ptáčková: Porodila druhé dítko! Po problémech s početím

Zprávařka Primy Lucie Ptáčková: Porodila druhé dítko! Po problémech s početím

SportRevue.cz FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

Maminka.cz Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Blesk Horoskopy Ezoterické rituály na podzimní rovnodennost: Jak přilákat lásku a hojnost?

Ezoterické rituály na podzimní rovnodennost: Jak přilákat lásku a hojnost?

  • Recepty.cz
  • Poctivý boršč
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact