• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Poctivý boršč
Napište svůj komentář k receptu

Poctivý boršč

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
1.0
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Poctivý boršč
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g hovězí maso (krk nebo libové na polévku) a 500 g vepřového masa (libová krkovička)
    • 2
      ks cibule
    • 4
      stroužek česnek (určitě nešetřit)
    • 1
      ks mrkev
    • 4
      ks brambory
    • máslo (polévková lžíce)
    • kysané zelí sklenka
    • červená řepa sklenka nakládaných
    • rajčata konzerva loupaných
    • 2
      ks bobkový list 1-2
    • rajský protlak malý
    • polévkové koření a sůl
    • 1
      lžička cukr
    • červená paprika (může být lehce ostrá)
    • pepř mletý (nešetřit)
    • petržel
    • kopr
    • ocet když někdo raději kyselejší

Postup přípravy receptu

1
V papiňáku si uděláme silný vývar z masa, nesolíme, nekořeníme. V hrnci rozpustíme máslo, přihodíme na proužky nakrájenou cibuli, na plátky pokrájený česnek a necháme lehce zesklovatět. Přihodíme nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory a pod pokličkou chvilku dusíme (můžeme podlít malinko vývarem) - po chvilce přihodíme kysané zelí, červenou řepu a bobkový list, promícháme podusíme pod pokličkou - následně přilijeme vývar z masa. Opět chvilku provaříme (veškeré provaření je na mírných teplotách, jen tak lehce chvilku probulat 5-8 min.!). Přidáme rajčata a rajčatový protlak, chvilenku provaříme a je tu finále. Přidáme pokrájené maso a dle vlastní chuti dochutíme - sůl, pepř, červená paprika, lžička cukru, špetka petržele, špetka kopru. Ještě chvilku provaříme, aby se chutě spojily a můžeme podávat.
2
Mít na paměti, že boršč je polévka vydatná, hustá a nejlépe chutná odleželá, takže ji dělám večer a nechám do druhého dne odležet v chladu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Boršč III.

Boršč III.

Boršč s jehněčím masem

Boršč s jehněčím masem

Ukrajinský boršč

Ukrajinský boršč

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Anonym | 7. 12. 2007 13:30

    A co je podle vás tedy "zesklovatěť"? - přeci osmahnout! Jinak až teď jsem si všimla kysaného zelí - já dávám samozřejmě čerstvé.

  • Andrea J. | 7. 12. 2007 08:19

    pro Anonym .. v receptu také není nic o smažení pro Josef Březovský .. smetanu kysanou až nakonec do talíře :))

  • Andrea J. | 7. 12. 2007 08:18

    pro Anonym .. v receptu také není nic o smažení pro Josef Březovský .. smetanu kysanou až nakonec do talíře :))

  • Andrea J. | 7. 12. 2007 08:18

    pro Anonym .. v receptu také není nic o smažení pro Josef Březovský .. smetanu kysanou až nakonec do talíře :))

  • Anonym | 6. 12. 2007 22:53

    Dělám skoro stejně, jen nic nesmažím, ale vývar vařím s cibulí a česnekem, celerem a petrželí, ještě na konci přidám trošku pokrájeného moravského uzeného a čerstvou nebo sušenou nať. A nakládanou řepu doporučuji přidat taky až nakonec, jinak při delším vaření ztratí červenou barvu.

  • Josef Březovský | 6. 12. 2007 17:51

    Recept je zajimavý,hlavně kombinací hovězího avepřového masa.Vařím ho skoro podobně.Jen bezbrambor.Také se smetanou až na závěr,nebo dotalíře? Pokud z jednoho masa,volil bych raději jenhovězí.Prostě dobrý recept.Jinak ke komentářipaní Andrei J. - doba je taková jaká je a já takévyužiji kuřecí maso,kde se jen dá a chutná.

  • Soňa | 6. 12. 2007 11:56

    Mám speciální ruskou kuchařku, kde je několik druhů boršče. Právě u ukrajinského se uvádějí také brambory a pouze hovězí maso.

  • Marie Pospíšilová | 6. 12. 2007 06:54

    Boršč je jako guláš, existuje spousta receptů a každý má to svoje. Prý se do pravého boršče nedává kyselé zelí ale jen syrové... My dáváme maso hned, potom zeleninu a řepu až nakonec. Mimochodem zeleninu orestujeme zvlášť na tuku a teprve potom vložíme k masu :) Nakonec do toho ještě něco bílého, třeba trochu šlehačky, ale to až do talíře...

  • Di | 5. 12. 2007 21:35

    Ale boršč se nevaří jenom na Ukrajině. Každá ruská oblast má své specifické druhy boršče.

  • Jozef T. | 5. 12. 2007 16:39

    Ja som na Ukraine poznal borsc len z bravcového (veprové) a nikdy v nom neboli zemiaky (brambory).

  • Andrea J. | 5. 12. 2007 10:12

    lze samozřejmě přidat ještě jiný druh masa, třeba kuřecí

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Vaření Zdravý oběd Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Červená paprika Červená řepa Česnek Cibule Cukr Hovězí maso Kopr Kysané zelí Máslo Mrkev Ocet Pepř mletý Petržel Polévkové koření Rajčata Rajský protlak
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Lososová pomazánka

Lososová pomazánka

Špenátové halušky s krůtími kostkami a omáčkou

Špenátové halušky s krůtími kostkami…

Kuřecí mňamka ve smetanovo sýrové omáčce

Kuřecí mňamka ve smetanovo sýrové…

Zapečené brambory se šlehačkou

Zapečené brambory se šlehačkou

Nakládaný hermelín VI.

Nakládaný hermelín VI.

Pudinkové kostky s tvarohem - bez mouky!

Pudinkové kostky s tvarohem - bez…

Chili (chilli) con carne

Chili (chilli) con carne

Vařené mušle

Vařené mušle

Asijský králík - jednoduše a chutně

Asijský králík - jednoduše a chutně

Doporučujeme

30 minut
Chřestový quiche

Chřestový quiche

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

60 minut
Makový dort s malinami

Makový dort s malinami

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

Poslední sledované recepty

31
Buřty na pivě
Buřty na pivě
30
Dršťková polévka podle mojí babičky
Dršťková polévka podle…
23
Čerstvé těstoviny s chřestem
Čerstvé těstoviny s…
23
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
22
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…

Zajímavé články

Cizrnová mouka, skrytý poklad vaší kuchyně: 5 způsobů, jak ji můžete použít
Cizrnová mouka, skrytý poklad vaší kuchyně: 5…
Májovky chutnají i léčí. Jak je bezpečně poznat a co z nich uvařit?
Májovky chutnají i léčí. Jak je bezpečně poznat a…
Nejlepší rebarborové koláče: S drobenkou, sněhovou čepicí i pro bezlepkáře
Nejlepší rebarborové koláče: S drobenkou,…
Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi nejkrásnějšími
Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi…
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se za nimi skrývá?
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se…
AHA.cz Karel Voříšek: Zásadní porušení pravidel televize!

Karel Voříšek: Zásadní porušení pravidel televize!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Blesk pro ženy Muži promluvili: Jaké oblečení na ženách opravdu nesnášejí?

Muži promluvili: Jaké oblečení na ženách opravdu nesnášejí?

Ženy.cz Den matek se blíží: Inspirujte se tipy na dárky, které maminku opravdu potěší

Den matek se blíží: Inspirujte se tipy na dárky, které maminku opravdu potěší

Blesk.cz Sexsymbol David Hasselhoff stárne: Mitch na vozíku!

Sexsymbol David Hasselhoff stárne: Mitch na vozíku!

SportRevue.cz VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

Maminka.cz Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Blesk Horoskopy Rituál pro čistý prostor i mysl: Jak na vykuřování a jaké byliny vás podpoří při očistě domova?

Rituál pro čistý prostor i mysl: Jak na vykuřování a jaké byliny vás podpoří při očistě domova?

  • Recepty.cz
  • Poctivý boršč
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact