Kuřátko pečené krásně dozlatova, kdo by ho neměl rád! Receptů existuje spoustu. Může být pikantně kořeněné, jemné po bylinkách, se slaninou, či s asijským nádechem.
Kuře omyjeme a osušíme, aby se udělala kůrčička a vetřeme sůl do kůže i dovnitř. Pečeme v otevřeném pekáčku či ohnivzdorné misce na roštu, případně na 6 zkřížených špejlích (aby se spodní kůže nedotýkala pekáče) 30 minut na 180-200 °C podle trouby. Pak pečeme dalších 30 minut na 200-250 °C a poléváme výpekem s vodou.
Kuře vyndáme a celé pomažeme paprikou v oleji, aby bylo krásně červené. Dopečeme dalších 15 minut a necháme před porcováním stát 5-8 minut, aby se šťávy vstřebaly.
Během této doby do slitého výpeku přidáme trochu kuřecího vývaru, nalijeme na pánvičku a trochu povaříme, případně přikořeníme kmínem nebo bazalkou nebo tymiánem nebo jakýmkoliv kořením podle Vaší chuti.
Kuře podle tohoto receptu bylo výborné, krásná křupavá kůžička, hodně šťávy.
Lukáš má Aids.
|26. 1. 2017 10:33
Nejdřív mi kuře spadlo do vany kde jsem ho 10 minut lovil a skončil celej mokrej Když jsem kuře ulovil (které na to že mělo cca 5 stupnů bylo celkem pohyblivé) tak jsem s ním šel do kuchyně, přičemž jsem zakopl o kocoura a kuře lovil znova. Po té jsem se v receptu dočetl že mám vtírat sůl- činost pro mě poněkud nepříjemná, některé části my připadali povědomé. Na to jsem celé kuře polil olejem a posypal paprikou. Nezapoměl jsem přidad podle svého uvážení hromadu sušeného česneku. Kdsž jsem se vrátil k počítači zjistil jsem že paprika a olej má přijít až nakonec. Vytáhl jsem z ledničky vodku a posipal kuře grilovacím kořením. Ted předehřívám troubu a odhaním divou zvěř od kuřete. Doufám že nežačne hořet.
10/10 would cook again
Petr
|28. 12. 2016 11:23
Až na ty špejle dobré. Nevařím tak jsem to asi nepochopil, ale poté co jsem dal kuře "na špejle" tak ty podklesly v prvních deseti minutách vlivem tepla, až si kuře dřeplo hezky až dolu do vody :-(
Zrovna teť peču mé první kuře, tak se snad podaří :D a s těma špejlama to je dobrá vychytávka. =-O
Lucie
|15. 1. 2016 12:39
Taky peču kuřata hodinu a čtvrt. Stačí to. I když teď posledně bylo nedopečený, ale proto,že synek otočil knoflíkem na 80 stupňů ;-)
Roti
|11. 1. 2016 17:32
Kure bylo vyborne!! Diky
Lojza
|3. 11. 2015 10:20
Kuře péct 1 a 1/4 hodiny??? To máte recept od Babicy nebo jste někdo z jeho rodiny?
Lojza
|3. 11. 2015 10:19
Kuře péct 1 a 1/4 hodiny??? To máte recept od Babicy nebo jste někdo z jeho rodiny?
Petr
|3. 11. 2015 09:59
To si děláte srandu??? To máte gumovou podrážku za 1 a 1/4 hodiny. Pečeme kuře cca 2 a půl hodiny dokud není opravdu měkké. Za tento "recept" by se nestyděl ano Babica...
Elly
|16. 10. 2015 14:24
Skvělé, moc nám chutnalo. :-)
Martin M.
|16. 4. 2015 11:58
vynikající :-)
Dana
|23. 1. 2015 09:06
To nevím co jste pekl, ale kuře se musí za hodinu a čtvrt určitě upéct! Aspoň kuře obvyklé velikosti 1,40 - 1,80 kg...... 8-)
Josef
|7. 1. 2015 20:45
Bylo to nedopečený, veprostřed růžový, určitě péct déle. Dlužíte mi jedno kuře pane.
Dagmara
|30. 9. 2014 09:54
Co je na tomto uvařeném kuřeti tak zajímavého? Nejobyčejnější co může být. Nevěřím, že vaše babička vařila kuře na vodě a nedala na něj ani máslo.
doga69
|13. 9. 2014 12:00
ted jsem to dodělala tak jdeme to sežrat mnam kuřátko :-) :-) :-) :-)
ovoce
|16. 5. 2014 03:07
No když si chceš to kuře uvařit nebo udusit,tak si tam tu vodu klidně nalej :-D Jinak se tam o polévání výpekem píše. Tak pečení zdar.
Kvapi
|4. 4. 2014 16:45
Tak jsem vyzkoušela Váš recept, jediné dvě změny byly: 1)olivový olej, protože jiný sem neměla a 2)pod kůži na prsou jsem nacpala trochu bylinkového másla (aby prsa nebyla moc suchá). Ale jinak přesně podle receptu, a musím uznat, že prakticky s jedním politím a okořeněním až na konci, sem měla docela strach. Překvapení bylo, že na pohled úžasné, kůrčička luxusní a chuťově bylo výborné! Takže budu rozhodně opakovat <3
Angrešt
|17. 1. 2014 18:17
Nemá se kuře hnedka zpočátku něčím podlít ? V receptu to není.... :-S
Šárka P.
|17. 1. 2014 16:34
Výborné!! O:-)
M
|15. 9. 2013 11:30
My to takto nabodáváme na plechovku piva :) otevřenou... prostě kuře na pivu :) nasákne tu chuť zevnitř, nejen zvenčí jako při podlévání :) ;)
Katka
|20. 3. 2013 13:21
Vyzkousela jsem bez uspechu. Nedoporucuji ani omylem. :-S
Adélka
|25. 11. 2012 10:09
je to dobrý recept je mi 12 a zvládám to pohoda.Už se těším přeju doubrou chuť miluju kurřřřeeee. <3 <3 <3 ;-) ;-) :-) :-) :-* O:-) <:-) :-)) 8-) :-\ :-P :-D
Monika Čechová
|6. 12. 2008 13:34
Opravdu poctivé pečené kuře, moc nám chutnalo a tento recept jsem dlouho hledala, protože podobně kuře připravovla moje maminka a babička. Vždy bylo křupavoučké a křehoučké a to se díky tomuto receptu povedlo i mně. Děkuji autorovi za recept a zítra si tuto dobrotu znovu dopřejeme. Mńam, mňam.
Anna Doležalová
|17. 2. 2007 22:03
Dobré je také na talíři. Stačí rozkrojit na půl a dát kůží navrch, posolit a nebo jak je kdo zvyklý okořenit. Menší kuře peču tak hodinku. Vtip je v tom, že se kuře během přípravy nesmí podlévat, jinak by talíř praskl.
Petr
|17. 2. 2007 12:28
místo speciálního stojánku stačí použít sklenici od piva. Do sklenice dáme vodu, postavíme do pekáčku a kuře na láhev "nabodneme". Příprava se urychlí a kuře se kůží nedotýká
eviku
|8. 8. 2006 15:29
Děkuji za informaci, jdu pátrat.
Pastis Petite
|8. 8. 2006 08:49
Paní eviku, mám tento stojánke o kterém mluvíte. Mají ho v oddělení domácích potřeb v Kotvě a dokonce jsem ho viděla i v IKEA. Na stránkách www.tescoma.cz by Vám rovněž mohli poradit. Dobrou chuť!
eviku
|7. 8. 2006 12:44
Vzpomínám si, že jsme doma měli takový skladací rošt, kuře se napíchlo na jehlu na stojánku a postavilo se do pekáčku s trochou vody. Ta jehla se dala nastavit do různých poloh, takže se kuře mohlo posupně otáčet. Potírali jsme to směsí oleje s kořením, bylo to opravdu jako grilované a vyníkající. Nevíte někdo,jestli se tahle věc dá někde koupit? Na tenhle recept by to byla ideální pomůcka. Díky, Jano, že jste mi to připomněla!
Jana Kutačová
|7. 8. 2006 11:07
Takhle jsem kuře nikdy nedělala a ani neslyšela o takovém způsobu úpravy,ale rozhodně,pokud nezapomenu tohle vyzkouším.:o)