vanilkový cukr
Vanilkový a vanilinový není totéž. Pokud nemáte pravý vanikový cukr nebo extrakt nebo lusk. Nedávejt
Krém
250
g
máslo
Pravé čerstvé máslo
1500
g
tučný tvaroh
Ano je to hodně, ale opravdu 1,5kg tučný a nejlépe v celofánu.
250
ml
smetana ke šlehání
Šlehačka dělá ten krém nadýchanější
300
moučkový cukr
200-300g v závislosti na vaší potřebě podle toho jak moc chcete mít krém sladký
vanilkový cukr
Vanilkový a vanilinový není totéž. Pokud nemáte pravý vanikový cukr nebo extrakt nebo lusk. Nedávejt
Poleva
100
g
čokoláda
Prosím nekupujte na tu polevu ty rádoby nečokolády "na vaření" nebo na to nedávejte ledové kaštany.
50
g
kokosový olej
Postup přípravy receptu
1
Upozornění: Tento recept není dietní, veganský, rychlý ani levný berte to prosím v potaz. Poznámka na úvod: Pokud víte dopředu, že nemáte nebo z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete dát do tohoto moučníku všechny uvedené ingredience, tak ho prosím nedělejte. Najděte si jiný recept a žijte blaze, protože tyto řezy nemají rády šizení. Tento konkrétní recept vznikl na základě opakovaných negativních zkušeností, kdy původní recepty slibovali na fotografiích tenčí těsto s hutnou dávkou krému, ale výsledek byl naprosto opačný a neodpovídal na řezu ani poměru 50:50 těsto/krém. Doufám že si dáte tu práci sehnat všechny ingredience a tento nově upravený recept bude chutnat vám i vašim blízkým:) Ps: Všechny míry jsou dělané na klasický hluboký plech MORA 36x45,5cm, ale fungují i na menším plechu KONCIS 32x40 z IKEA akorát bude výsledný moučník o něco vyšší.
Těsto: Hluboký plech/pekáč si vymažeme rostlinným olejem a vysypeme polohrubou moukou. Elektrickou troubu si zapneme na 170°C. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků se špetkou soli vyšleháme ručním mixérem nebo v robotu tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem do hutné světlé pěny (trvá to cca 3min) a přidáme k nim pozvolna olej. Poté postupně zapracujeme do těsta i ostatní suché ingredience, které jsme si předtím smíchali dohromady a přidáme mléko. Nakonec ručně a zlehka zapracujeme do těsta předem ušlehaný sníh z bílků. Těsto vlijeme do pekáče, uhladíme plochou cukrářskou špachtlí nebo kartou a pečeme v předem vyhřáté elektrické troubě na 170°C. Korpus pečeme cca 15-20min (dokud z něj nevytáhneme čisté párátko nebo špejli). V tuto chvíli necháme korpus dobře vychladnout cca 2h a můžeme si zatím vyndat máslo na krém, aby změklo.
3
Krém: V míse zvlášť si ušleháme do tuha šlehačku. V jiné míse si utřeme změklé máslo s cukrem a postupně zapracováváme tvarohy (i do krému můžeme dát trochu vanilky pokud máme) Nakonec opatrně a zlehka zapracujeme do krému šlehačku. Krém nalijeme na těsto a uhladíme plochou špachtlí nebo cukrářskou kartou, poté dáme moučník ztuhnout na 2h do lednice.
Poleva: (Doufám, že jste si koupili kvalitní hořkou čokoládu a kokosový olej, protože chcete mít určitě krásnou a hladkou polevu se kterou se zároveň dobře a čistě pracuje, pokud tomu tak není vřele doporučuji se pokřižovat nebo navštívit nejbližšího vietnamce.) Polevu jednoduše uděláte tak, že necháte nalámanou čokoládu s kokosovým olejem cca 1min rozpustit v mikrovlnné troubě s tím, že jí po 20-30 vteřinách promícháte. Vzniklá poleva je velmi řídká, ale nebojte se. Polevu nalijte na moučník a pouze nakláněním plechu jí rozlijte rovnoměrně do všech stran. Neměla by být potřeba žádná stěrka na uhlazení. Poleva v lednici ztuhne během 5min, ale moučník doporučuji konzumovat až na druhý den, kdy vlhkost krému prostoupí korpus, který pak nebude suchý, ale příjemně vláčný. Moučník se nejlépe krájí čistým nožem namočeným v horké vodě a po každém řezu je dobré jej znovu očistit. Přeji hodně úspěchů a dobrou chuť Jackie