Kuřecí polévka byla odnepaměti považována za posilňující, téměř léčivý pokrm. Čím déle se vývar vaří, tím je polévka silnější a tím příznivější, povzbudivé účinky bude mít pro své strávníky.
Do velkého či vysokého kastrolu nalijeme studenou vodu, tolik, kolik chceme polévky a jak silnou, většinou 2 litry.Do studené vody vhodíme umyté kuřecí maso. Přidáme pepř celý, bobkový list a nové koření. Pokud nechceme později lovit kuličky, použijeme síťku na koření. Já nepoužívám, později vyberu malým sítkem. Ohřejeme vodu do varu, poté ztlumíme a necháme probublávat. Minimálně do doby, než se nám na povrchu objeví mastná oka a kuře bude uvařené.
Mezi vařením vývaru si nastrouháme mrkev, petržel a 1 menší celer. Když je toho moc, dáme do sáčku a zamrazíme na příště.
3
Po uvaření vývaru vyndáme kuřecí křídla, necháme chviličku vychladnout, vybereme kuličky pepře, nového koření a bobkové listy, vývar necháme stále malinko ohřívat, ať probublává. Pokud jste vařili krátkou dobu a vývar je slabý, přidáme kuřecí bujón, ale ten je nezdravý a trošičku umělý :), tak raději ne. Přidáme nastrouhanou zeleninu.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
ramona
|4. 4. 2017 15:06
Zázvor a paprika,rajče a málo kořen.zeleniny,tak to také není klasický vývar,ale něco úplně jiného ...
Sovinec
|13. 1. 2017 17:29
Tento recept je tak trochu sracka picou ke zdi. :-$
Robert
|9. 1. 2017 18:41
To je spíš nepoctivá polévka - s masoxem
Hrst koření? Někomu přeskočilo
Robert
|9. 1. 2017 18:40
To je spíš nepoctivá polévka - s masoxem
Hrst koření? Někomu přeskočilo
Robert
|9. 1. 2017 18:40
To je spíš nepoctivá polévka - s masoxem
Hrst koření? Někomu přeskočilo
jika
|23. 8. 2016 20:43
To není moc dobrý recept. Hrsti pepře, nového koření nebo bobkového listu jsou zbytečné. Kořenovou zeleninu, klidně vcelku, je dobré vařit s masem. Křídla nejsou na polévku nejlepší, jedině jako doplněk, nejlepší jsou hřběty.. A masox do poctivé polévky? nechápu... Ale každý má asi jiné zvyklosti.. :-!
Kelišová
|15. 5. 2015 16:34
Děláte si legraci, hrst pepře a hrst nového koření? To bych ráda viděla, jestli do ostatního jídla dáváte taky takové dávky, to potom nakupujete koření o pytlech, ne?
Začínajícím kuchařkám doporučuji zeptat se babiček nebo spíš prababiček, jak dělají polévku ony. A jestli se už nemají koho zeptat, tak hledat dál a na tenhle recept zapomenout. A polévka s masoxem, ta tedy bude "poctivá". K tomu není co dodat.
Dušan
|21. 3. 2015 23:13
Proboha proč cpete do vývaru kuřecí bujón????? To udělá jen debil...
VIT
|4. 3. 2015 12:13
Zase MASOX :'(
Helena
|25. 4. 2014 13:17
Vařit aspoń 2 hodiny, i déle. Dávám i cibuli, kousek zázvoru, kousek bílé papriky, rajče. Kořenové zeleniny jen málo. A nakonec nudle, to je potřeba.