• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Pochoutka sultána Sulejmana
Napište svůj komentář k receptu

Pochoutka sultána Sulejmana

autor: airan
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pochoutka sultána Sulejmana
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1,20
      kg švestky
    • 3
      l voda
    • 2
      kg dýně nejlépe ta, co je vevnitř krásně oranžová
    • 200
      g vlašské ořechy půlky nebo čtvrtinky
    • 200
      g hydrantní vápno
  • Sirup
    • 3
      kg cukr
    • 1,50
      l voda
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • citronová šťáva

Postup přípravy receptu

1
Do vody rozmícháme vápno, ponoříme dýně nakrájené na kostky (ideální je 1,5 cm) a rozpůlené švestky. Ponecháme v roztoku 2 hodiny, občas zamícháme, aby se vápno neustálilo na dno. Pak pořádně omyjeme pod tekoucí vodou. Cukr a vodu na sirup zavaříme, přidáme dýně a švestky a za častého promíchávání vaříme zhruba 45 minut. Odstavíme, přidáme citronovou šťávu, ořechy a vanilku. Občas promícháme do vychladnuí.
2
Moc hezky voní, když přidáme pár omytých a osušených lístků voňavé pelargonie. Do sklenice naléváme úplně studené a zavíčkujeme. Recept pochází z Turecka. Podává se v miniaturních skleněných mističkách (jen kousek dýně, švestka, ořech). Chuť je naprosto úžasná, nepopsatelná. Vypraví se, že když sultán zatleskl jednou - měl se dostavit vezír (první ministr), když dvakrát - měl se dostavit vůdce harému, když třikrát - měli mu přinést misku jeho oblébené pochoutky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pikantní fazolová pochoutka

Pikantní fazolová pochoutka

Dýňová pochoutka

Dýňová pochoutka

Zeleninová pochoutka

Zeleninová pochoutka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Suffran | 20. 8. 2014 10:33

    Moc nechapu co s tím dále? To se zavařuje?

  • Airan Novakova | 25. 5. 2006 14:29

    Tekute sklo neee...je to uplne obycejne hašené vapno bez zadne primesy:-) Dyne a svestky se do toho nalozi aby se nerozvarovali - i po tech 45 min vareni pulka svestky je vcelku a kostka dyne taky. Sirup je husty skoro jako med. Stejnym spusobem se delaji i fiky (ty jsem tam nenapsala, protoze maji byt zelene a nejsou tady k dostani)

  • Marsí | 25. 5. 2006 10:04

    Babi kdysi nakládala vejce do "tekutého skla"...to je ono?....) jinak znám vápno akorát ze stavby...:o))

  • Pavlína Svitáková | 25. 5. 2006 09:51

    Velice zajímavý recept.p.Airan,proč se používá vápno?Do vápenné vody se dříve dávala vejce,kvůli uskladnění.Ale v tomto receptu mi použití vápna uniká.Kvůli změknutí dýně?Děkuji za odpověď.:-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Chuťovky Svačina Pozdní večeře Vaření Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Cukr Dýně Hydrantní vápno Švestky Vanilkový cukr Vlašské ořechy Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Burgundská hovězí pečeně

Burgundská hovězí pečeně

Kokosky se strouhankou

Kokosky se strouhankou

Zelené fazolky s vejci

Zelené fazolky s vejci

Karamelové řezy s mandlemi

Karamelové řezy s mandlemi

Lahodné tvarohovo-kávové řezy

Lahodné tvarohovo-kávové řezy

Barevné pomazánky - Brokolicová

Barevné pomazánky - Brokolicová

Mrkvová polévka I.

Mrkvová polévka I.

Frankfurtská polévka s hlívou

Frankfurtská polévka s hlívou

Bramborový guláš s hlívou

Bramborový guláš s hlívou

Doporučujeme

40 minut
Citronové orzo se špenátem

Citronové orzo se špenátem

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

120 minut
Pikantní pečený bůček

Pikantní pečený bůček

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

Křížaly - sušená jablka

Křížaly - sušená jablka

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

36
Švestková povidla bez míchání
Švestková povidla bez…
28
Lehký bramborový salát s hráškem a chřestem
Lehký bramborový salát s…
18
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
15
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
14
Citronové orzo se špenátem
Citronové orzo se…

Zajímavé články

Jablečný závin, který chutná božsky aneb osvědčené triky našich babiček
Jablečný závin, který chutná božsky aneb…
Začínají podzimní šípkové žně! Jak je nasbírat, usušit a zpracovat?
Začínají podzimní šípkové žně! Jak je nasbírat,…
7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže mohou způsobit ořechy i večeře na dovolené
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže…
AHA.cz Martina Čechová po rozchodu se slavným brankářem: Bez respektu

Martina Čechová po rozchodu se slavným brankářem: Bez respektu

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Přání k narozeninám: Inspirace na pár textů do SMS i na papír

Přání k narozeninám: Inspirace na pár textů do SMS i na papír

Blesk pro ženy Bunda, která zastínila trenčkot: Barn jacket milovala už královna Alžběta!

Bunda, která zastínila trenčkot: Barn jacket milovala už královna Alžběta!

Ženy.cz „Dělám to přece pro tebe!“ Jak dobré úmysly ničí vztahy

„Dělám to přece pro tebe!“ Jak dobré úmysly ničí vztahy

Blesk.cz Vytočená Berenika Kohoutová: Tvrdý distanc od Okamury!

Vytočená Berenika Kohoutová: Tvrdý distanc od Okamury!

SportRevue.cz FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

Maminka.cz Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Blesk Horoskopy Těchto 6 věcí z bytu vyhoďte! Zbavte se negativní energie podle feng-šuej

Těchto 6 věcí z bytu vyhoďte! Zbavte se negativní energie podle feng-šuej

  • Recepty.cz
  • Pochoutka sultána Sulejmana
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact