• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pochoutka sultána Sulejmana
Napište svůj komentář k receptu

Pochoutka sultána Sulejmana

autor: airan
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pochoutka sultána Sulejmana
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1,20
      kg švestky
    • 3
      l voda
    • 2
      kg dýně nejlépe ta, co je vevnitř krásně oranžová
    • 200
      g vlašské ořechy půlky nebo čtvrtinky
    • 200
      g hydrantní vápno
  • Sirup
    • 3
      kg cukr
    • 1,50
      l voda
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • citronová šťáva

Postup přípravy receptu

1
Do vody rozmícháme vápno, ponoříme dýně nakrájené na kostky (ideální je 1,5 cm) a rozpůlené švestky. Ponecháme v roztoku 2 hodiny, občas zamícháme, aby se vápno neustálilo na dno. Pak pořádně omyjeme pod tekoucí vodou. Cukr a vodu na sirup zavaříme, přidáme dýně a švestky a za častého promíchávání vaříme zhruba 45 minut. Odstavíme, přidáme citronovou šťávu, ořechy a vanilku. Občas promícháme do vychladnuí.
2
Moc hezky voní, když přidáme pár omytých a osušených lístků voňavé pelargonie. Do sklenice naléváme úplně studené a zavíčkujeme. Recept pochází z Turecka. Podává se v miniaturních skleněných mističkách (jen kousek dýně, švestka, ořech). Chuť je naprosto úžasná, nepopsatelná. Vypraví se, že když sultán zatleskl jednou - měl se dostavit vezír (první ministr), když dvakrát - měl se dostavit vůdce harému, když třikrát - měli mu přinést misku jeho oblébené pochoutky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pikantní fazolová pochoutka

Pikantní fazolová pochoutka

Dýňová pochoutka

Dýňová pochoutka

Zeleninová pochoutka

Zeleninová pochoutka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Suffran | 20. 8. 2014 10:33

    Moc nechapu co s tím dále? To se zavařuje?

  • Airan Novakova | 25. 5. 2006 14:29

    Tekute sklo neee...je to uplne obycejne hašené vapno bez zadne primesy:-) Dyne a svestky se do toho nalozi aby se nerozvarovali - i po tech 45 min vareni pulka svestky je vcelku a kostka dyne taky. Sirup je husty skoro jako med. Stejnym spusobem se delaji i fiky (ty jsem tam nenapsala, protoze maji byt zelene a nejsou tady k dostani)

  • Marsí | 25. 5. 2006 10:04

    Babi kdysi nakládala vejce do "tekutého skla"...to je ono?....) jinak znám vápno akorát ze stavby...:o))

  • Pavlína Svitáková | 25. 5. 2006 09:51

    Velice zajímavý recept.p.Airan,proč se používá vápno?Do vápenné vody se dříve dávala vejce,kvůli uskladnění.Ale v tomto receptu mi použití vápna uniká.Kvůli změknutí dýně?Děkuji za odpověď.:-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Chuťovky Svačina Pozdní večeře Vaření Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Cukr Dýně Hydrantní vápno Švestky Vanilkový cukr Vlašské ořechy Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kávové řezy s ořechy, čokoládou a skořicí

Kávové řezy s ořechy, čokoládou a…

Moravskoslezský bigos

Moravskoslezský bigos

Palačinkové řízky s bešamelem

Palačinkové řízky s bešamelem

Cuketa s vejci - smaženice

Cuketa s vejci - smaženice

Jeřabina - sterilovaná

Jeřabina - sterilovaná

Limoncello

Limoncello

Cuketová nádivka (nákyp) s uzeným masem

Cuketová nádivka (nákyp) s uzeným…

Masová minutka s řapíkatým celerem

Masová minutka s řapíkatým celerem

Krkovička na hrášku

Krkovička na hrášku

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

52
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
46
Švestková povidla bez míchání
Švestková povidla bez…
35
Bramborový knedlík podle norem
Bramborový knedlík podle…
31
Losos (nejen) v bylinkách
Losos (nejen) v bylinkách
29
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný koláč, který je ideální k večeři i na večírek
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný…
Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i nasladko. A má jednu velkou výhodu!
Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i…
Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým vám vydrží až do jara
Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým…
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez lepku a s minimem kalorií!
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez…
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20 nejlepších receptů z trouby pro celou rodinu
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20…
AHA.cz Neskutečných 178 milionů! Heřmánek sepsal závěť den před smrtí

Neskutečných 178 milionů! Heřmánek sepsal závěť den před smrtí

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Blesk pro ženy Stylové ikony nad 70 let: Co se můžeme naučit od Havlové, Vondráčkové či Meryl Streep?

Stylové ikony nad 70 let: Co se můžeme naučit od Havlové, Vondráčkové či Meryl Streep?

Ženy.cz 5 druhů asistentek v dnešním korporátu. Znáte podobnou?

5 druhů asistentek v dnešním korporátu. Znáte podobnou?

Blesk.cz Zemřel D’Angelo (†51): Hudební svět oplakává ikonu R&B! V slzách je Jamie Foxx i John Legend

Zemřel D’Angelo (†51): Hudební svět oplakává ikonu R&B! V slzách je Jamie Foxx i John Legend

SportRevue.cz FOTO: Necudné kroucení zadkem? Kdepak, tanec u tyče je (i) regulérní sport

FOTO: Necudné kroucení zadkem? Kdepak, tanec u tyče je (i) regulérní sport

Maminka.cz Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Blesk Horoskopy Tarotskop na říjen: Na Váhy toho bude moc, Střelci se vrhnou do dobrodružství a Býky čeká láska

Tarotskop na říjen: Na Váhy toho bude moc, Střelci se vrhnou do dobrodružství a Býky čeká láska

  • Recepty.cz
  • Pochoutka sultána Sulejmana
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact