citronová kůra
z vosku zbaveného citronu, nebo pomeranče vejce na potření povrchu perníků
Nádivka
citronová šťáva
5
lžíce
povidla
hustá nakyslá
1
lžička
hnědý rum
nebo podle hustoty povidel
8
lžíce
ořechová jádra
Postup přípravy receptu
1
Med rozehřejeme, přidáme rozšlehané vejce, rum a mléko. Na válu smícháme mouku, cukr, kypřící prášek a perníkové koření. Tekutiny vlijeme doprostřed. Vypracujeme dosti tuhé těsto (špatně se to spojuje, chce to nechat na chlapovi). Necháme přes noc přikryté odpočinout. Těsto rozválíme na pruhy o šířce 5 cm, doprostřed dáme nádivku (všechny přísady smícháme dohromady), strany pruhů k sobě spojíme, dobře je přitiskneme a obrátíme přitisknutou stranou na vymaštěný a moukou vysypaný plech nebo pečící papír.
2
Povrch potřeme vejcem a v předehřáté troubě na 180 °C chvíli zapečeme, pak snížíme teplotu na 150 °C a perník dopečeme. Šišky rozkrojíme příčně na proužky asi 1 cm. Z tohoto množství uděláme 3 nebo 4 šišky a pečeme je dvě a dvě vedle sebe na plechu. Doporučuji po vychladnutí potřít citronovou polevou (z citronky nebo citronu smíchaného s moučkovým cukrem v husté formě).
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
tonca
|20. 12. 2010 17:31
http://www.youtube.com/watch?v=MLH8-ewTvdU
Martina Jurošková
|6. 1. 2010 16:32
Pro větší kontrast,můžete ještě do těsta přidat 2 lýíce kakaa ( tim padem take navíc i lžíci mléka ) a poté do polvevy z citronu vmíchat bílek jeden nebo dva dle nálady a mnořství :-) Pak je poleva taková bílá
Martina Jurošková
|22. 12. 2009 00:04
Nebojte se toho cukru, v kombinaci s povidly se tam ztratí a není to vůbec sladké.