ks
paprika
červená nebo zelená - nadrobno bez semínek
4
ks
rajčata
zralá - na kostičky
2
ks
vejce
lehce rozšlehaná
3
lžíce
parmazán
1
špetka
sůl
čerstvě mletá
1
špetka
pepř mletý
čerstvě mletá
Postup přípravy receptu
1
Rozpůlím lilek po délce a vykuchám bez poškození šlupky. Vydlabaný vnitřek pokrájím na kousíčky. Zahřeji olivový olej na pánvi a na ponechám dál na nížší teplotě. Přidám cibuli a občas promíchám asi 5 min., dokud nezměkne. Pak přisypu nadrobno nakrájenou dužninu, celer, papriky, rajčata, okořením pepřem a solí a vařím cca 15 minut. Předehřeji troubu na 180 °C (asi stupeň 4 na plynových). Promáznu zapékací misku nebo pekáč olejem. Sundám pánev z tepla a promíchám s vejci. Vzniklou směsí a naplním vydlabané lilky, zasypu parmazánem a peču v troubě dokud posyp nezhnědne a směs nezačne bublat. Odstraním z trouby a nechám vychladnout. Mlska se podává za studena.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Abend
|5. 5. 2011 08:11
Včera jsem zkoušela dělat plněný lilek, dle tohoto receptu - vřele doporučuji - výborná, zdravá mňamka akorát místo parmazánu jsem použila nivu, ale recept výborný. :-)
milan v
|5. 6. 2007 12:23
Lilek je hyperurikemický, t.j.zvyšuje hladinu kyseliny močovej , ktorá je ladvinových ochrení zvýšená.Može teda spôsobiť vyzražanie kryštálikov kys močovej v klboch, resp ladvinách a vyvolať tak koliku resp. dnavý záchvat.
Marie Horáková
|4. 3. 2007 19:09
Martino, to znamená- nakrájený lilek posolit a nechat třeba hodinu - on pustí šťávu a zbaví ho to hořkosti. Nejlepší je dát posolené plátky na cedník, aby voda mohla hned odkapávat. Před připravou se osuší, stačí papírovou utěrkou.
Martina
|4. 3. 2007 18:26
Co znamena, "nechat vypotit lilek", a jak se to dela?
Dobruska
|17. 2. 2007 21:43
Ja mam ten recept z Izraele. Pro zidovskou kuchyn je lilek neodmyslitelnou soucasti...muze mi nekdo prosim, vysvetlit proc je Lilek "skodlivy" na ledviny?
Anonym
|15. 2. 2007 11:10
Lilky se musi nechat vypotit! I kdyz nejsou horke, stava neni dobra na ledviny! Prosim davejte si na to pozor.
Hedvika
|15. 2. 2007 00:52
Lilky nechávám vždy vypotit,protože,když jsou trochu zralejší,tak jsou opravdu hořké.Stalo se mi to několikrát,tak už neriskuji.
Jana Z
|14. 2. 2007 19:01
Dělávám rovněž plněné a zapékané lilky, vypotit nenechávám a hořké nejsou.
Kuchařka on-line
|14. 2. 2007 15:33
Foto bude zítra.
Adam Jonas
|14. 2. 2007 15:03
Jde pravděpodobně o ŘAPÍKATÝ CELER (ještě ověřím). Lilky nepotím a hořké nejsou. Nakrájenou dužninu ještě obřas dávám do slané vody pak vodu sleju a použiju. Přidal jsem i obrázek výsledku, ale ještě jej asi admini nezpracovali.
Ivana Přikrylová
|14. 2. 2007 12:27
Mám 2 dotazy: ta celerová nať je z bulvového nebo řapíkatého celeru? Lilky se nemusí dát předem vypotit? (kvůli hořkosti)