Kulatý bochník chleba naplněný ogrilovanými paprikami, kolečky opečené cukety, plátky mozzarelly, mortadelly, křupavými lístky polníčku a pomazaný voňavým domácím pestem, skvěle poslouží třeba na piknik nebo rodinný výlet. Na místě ho jen stačí rozkrájet na plátky či klínky a s chutí se do něj zakousnout.
Papriky dejte na plech a pečte v troubě pod grilem na maximum. Otáčejte je, aby slupka zčernala. Bude to trvat asi 15 minut. Opálené papriky dejte do igelitového sáčku, uzavřete a nechte asi 5 minut zapařit, poté oloupejte a zbavte semínek.
2
Než se opečou papriky, připravte pesto: všechny ingredience dejte do mixéru a dobře rozmixujte na hladkou konzistenci, dochuťte solí a pepřem. Cukety nakrájejte na kolečka a opečte z obou stran na troše oleje. Mozzarellu nakrájejte na plátky.
Bochníku odkrojte vrchní část a vydlabejte většinu střídy. Dno vydlabaného bochníku dobře potřete pestem, na něj rozložte papriky, pokračujte vrstvou mozzarelly, poté cuketami, na ně přijde bohatá vrstva mortadelly, opět mozzarella a nakonec polníček či rukola. Každou vrstvu dělejte vždy velmi kompaktní a nebojte se přitlačit, aby si všechny vrstvy dobře sedly.
4
Naplněný bochník nechte chvíli odležet a pak krájejte na plátky či klínky.