Velké brambory uvaříme v osolené vodě ve slupce doměkka. Nerozvařit. Po uvaření scedíme, necháme zchladnout, rozpůlíme, patrně vydlabeme do "lodiček", lodičky naskládáme do olejem nebo sádlem vymazaného pekáčku, zapékací mísy nebo remosky.
2
Vydlabanou část brambor v míse rozšťoucháme vidličkou, dochutíme solí, pepřem, nasekaným česnekem, paprikou, kmínem a vše společně promícháme, přisypeme a vmícháme pokrájené uzené maso. Touto směsí pak naplníme vydlabané brambory.
Okapané zelí překrájíme na menší kusy a dáme do mísy, kde ho ochutíme solí (pokud je uzené slanější, solit nemusíme), paprikou, česnekem a přidat můžeme i pepř a trošku drceného kmínu, vše dle vlastní chuti. Přisypeme pokrájené uzené maso, promícháme a na každou bramboru navršíme kopeček této zelné směsi, kterou na brambory rovnoměrně rozdělíme.
4
Nakonec na každou bramboru dáme kousek másla, pekáček nebo remosku zaklopíme a pečeme cca 30 minut. V předehřáté troubě na 180 °C.
Recept na plněné brambory jsem zahlédl minulý týden u Kluků v akci a upravil podle našich chutí tak, aby nám všem doma chutnalo. Kluci dělali brambory z uzeného kuřete, já z uzeného ramínka, které máme mnohem radši, přidával jsem uzené i do bramborové směsi místo cottage... Kluci brambory pekli v alobalu, což mi nepřijde nijak podstatné, co do konečné chuti plněných brambor. ...a bylo to výborné :-)