Namelte maso. Smíchejte ho s uvařenou rýží, vejcem, jednou hrstí nadrceného tymiánu, osolte a opepřete.
2
Mezitím očistěte papriky od jádřinců a naplňte je masem s rýží. Zbylé maso vytvarujte na koule o velikosti průměru paprik. Na sádle orestujte nadrobno nakrájenou slaninu, nasekanou cibulku, česnek, vmíchejte na kolečka nakrájené mrkve a restujte. Přidejte koření, sůl a pepř. Přendejte do pekáčku.
3
Na směs rozložte papriky a masové koule, podlijte vývarem a pečte asi 60 minut přiklopené v předehřáté troubě při 180 °C. Podlévejte. Když je maso upečené, vyndejte je i s paprikami a do výpeku přidejte loupaná rajčata nebo protlak. Krátce povařte. Vyjměte nové koření s bobkovým listem a omáčku rozmixujte dohladka, vraťte do hrnce, přidejte smetanu a prohřejte. Ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Papriky podávejte spolu s rajskou omáčkou a houskovými knedlíky.
4
Připravte si knedlíky. Do 100 g mouky vyklepněte vejce, přidejte sůl, cukr, rozdrobené droždí a vlažné mléko. Nechte 10 minut kynout, pak vmíchejte zbylou mouku, nadrobno nakrájený rohlík a vypracujte vláčné těsto. Nechte ještě 60 minut kynout.
5
Těsto zpracujte na 2 knedlíky, vložte je do vroucí vody a uvařte z obou stran – 14 minut z jedné. Vytáhněte a nařežte nití na plátky.