g
chlebové střídky
stridka ze svetleho chleba, ne cerstva, mnozstvi je priblizne, zalezi na velikosti paprik
ančovičky
5-6 kousku
3
lžíce
pecorino
strouhany, nebo parmesan
50
ml
panenský olivový olej
cca
2
stroužek
česnek
nasekany
petrželka
snitka
Postup přípravy receptu
1
Papriky omyjeme, uřežeme vršek a vnitřek vyprázdníme. V misce smícháme rozmixovanou chlebovou střídku, na kousky nakrájené ančovičky, sýr, petrželku a na drobno nasekaný česnek. Můžeme osolit (střídka, sýr a ančovičky jsou již slané), opepříme, přilijeme olej a promícháme. Směs je spíš sypká, papriky plníme lžickou a směs trochu umačkáme. Spravná mateřanská hospodyně tyto papriky smaží (a to zásadně na panenském olivovém oleji), tudíž můžete začít smažit ze všech stran. Další alternativou je pečení v předehřáté troubě na 180 - 200°C po dobu 40 minut. Před pečením vymažeme dno pekáčku a přilijeme trošku vody. Můžete podávat s pečivem nebo se zeleninou, k paprikám se také hodí bramborová kaše nebo uvařené brambory.
2
Město Matera se nachází na jihu Itálie v kraji Basilicata. Mimo jiné je Matera v Itálii proslavena svým chlebem, který ma staletou tradici, můžeme najít soukromá pekařství, která jej pečou v peci vytápěné dřevem. Chléb je označen značkou IGP (Indicazione geografica protetta - značka chráněného původu). Ale tisíc lidí, tisíc chutí - moje maminka po ochutnaní tohoto chleba prohlásila: "Takový knedlík s křupavou kůrkou..."