RADA: Vychytávky, které využijete nejen při pečení sladkého!
RADA: Jak skladovat vajíčka?
Chuťově je těsto dobré jen opravdu nejdou ven z formiček.Za sebe radím,podívejte se po jiném receptu pokud nemáte silikonové formičky :|
Ořechy jsem ani neochutnala, jako drobenka do nepečeného snad půjdou. Bohužel jsem přišla o všechny své recepty a tak hledám nové. Tento opravdu ne, vyklopit nejdou vůbec, ani za horka, ani za tepla a ani za studena. i lžičkou vyškrabat jdou špatně a to mám ještě kvalitní formy po babičce, ze kterých to vyklouzne samo. Moc mě to mrzelo, protože to se mnou dělala dcera a její slzy, že se to nepovedlo, byly hrozné
Ořechy jsem ani neochutnala, jako drobenka do nepečeného snad půjdou. Bohužel jsem přišla o všechny své recepty a tak hledám nové. Tento opravdu ne, vyklopit nejdou vůbec, ani za horka, ani za tepla a ani za studena. i lžičkou vyškrabat jdou špatně a to mám ještě kvalitní formy po babičce, ze kterých to vyklouzne samo. Moc mě to mrzelo, protože to se mnou dělala dcera a její slzy, že se to nepovedlo, byly hrozné
Těsto je úžasně křehké, šlo krásně vyklopit, zlomila jsem pouze 1 kousek a to bych řekla, že schválně, abych zkusila, jak chutnají ;-) Jinak chtěla bych zkusit tento krém, ale bojím se, aby se povedl, ale zároveň chci, aby vydržel déle než pudingový. Máte někdo tip? Jsem kojící, takže rumem to moc konzervovat nechci :-D
Ořechy jsem pekla včera a výborné. Mám silikonovou formu na ořechy, takže šly vyklopit nádherně. Pekla jsem je na 150 °C asi 20 minut. Krém jsem si raději připravila jiný, po přečtení komentářů :).
Tak jsem je dnes dělala, chutově dobré, ale opravdu nejdou vyklopit z formiček, ani teplé, ani studené, ani přes studenou utěrku. Až všechny formičky vyškrabu, tak zkusím formičky vymazat, snad to potom půjde
Krém jsem sice dělala podle jiného receptu, ale těsto musím rozhodně pochválit - skvělé, křehké a přitom při vyklapování bez problémů.
Krém jsem sice dělala podle jiného receptu, ale těsto musím rozhodně pochválit - skvělé, křehké a přitom při vyklapování bez problémů.
Ořechy jsem včera upekla, jak s kakaem, tak světlé, a těsto musím opravdu pochválit, je moc dobré a krásně se vyklapovalo. :-\ :-S :-S Bohužel krém byl něco hrozného. Nevím, zda se tím půlhodinovým šleháním nemyslelo ruční, já to dělala šlehačem, chtěla jsem dodržet tu půl hodinu, ale už po deseti minutách byl krém tak tuhý, že nešel šlehat, tak jsem to vypla, horko těžko seškrabala ze stěn kastrůlku a dala vychladnout, poté jsem podle receptu dodělala, ale z onoho vaječného "krému" zbyla jen hmota tvrdá jako kámen, po dlouhém snažení se mi aslespoň podařilo ji ve zbylých ingrediencíh na krém rozdrobit tak, aby se to dalo celkově vydávat za krém, chuťově ot není špatné, ale už nikdy více. Recept na těsto ořechů si opíši, ale krém budu hledat jiný. P.S. A krému by stačila třetina, možná i čtvrtina na výše napsanou dávku těsta ( více než půlka mi ho zbyla :( )
Díky za tip s utěrkou. Moc mi to pomohlo
Letos jsem podle tohoto receptu pekl poprvé a jsou úplně v pohodě. Nedávám kakao, ale místo máslového krému si dělám náplň z karamelizovaného kandovaného mléka, které zahustím namletými ořechy s trochou rumu .. to je pak paráda .. A nikdo si ani nemůže stěžovat, že tomu chybí ořechová chuť ;-)
tak já už vyzkoušela spousty těst, vlastně každý rok nový a nový a letos jsem udělala tento recept a nemůžu říci, že by byli jak papír nebo že by nešli vyklopit...všechno úplně v poho a naopak i přátelé řekli, že jsou vynikající, mají opravdu ořechovou chuť a já musím péct další várku. :-P
Heleno, ano jsou jak papir,takove krupky pruhledne
No tak kdyz uz jsem to testo uhnetla tak mi prislo hodne mastne,nicmene jsem chtela dodrzet recept,tak jsem nic nepridala. Naplnila jsem formicky a upekla,testo prusvitne,mastne,vubec to nemelo nic spolecneho s orechama co znam :( zklamalo me to,testo decka uzdibuji jen tak :-(
Zdravím. Právě jsem do pekla a mmusím říct super recept .Šli perfektnĕ vyklopit. :-) . Děkuji.
Zdravím všechny co rády pečou. Chtěla bych jen přidat malý tip - pomůcku. Když nejdou ořechy vyklepnout, tak si vezmu mokrou utěrku a ořechy ve formičkách na ni na chvilku položím. Pak jdou bez problému vyklepnout. U mě to tedy funguje. ;-)
Dobrý den, tento recept mě zaujal hlavně kvůli všem kladným kemontářům. Letos chci péct ořechy poprvé, tak snad nic nepokazím :-) Ale chtěla jsem se zeptat, podle kakaa přidaného do těsta, usuzuji, že budou ořechy nakonec tmavé nebo ne? manžel by mi totiž tmavé ořechy nejedl :-) Můžu tedy kakao do těsta vynechat nebo popřípadě něčím nahradit, nevíte? Děkuji za rady!
Dobrý den, tento recept mě velice zaujal hlavně kladnými komentáři. Ořechy chci letos péct poprvé, tak se trochu bojím, jestli půjdou vyklepnout - všichni mě tím děsí :-) Ale chtěla jsem se zeptat, podle kakaa do těsta, bych řekla, že budou ořechy asi tmavé, že? Ale tmavé ořechy by mi manžel nejedl, myslíte, že můžu prostě vynechat ty 2 lžičky kakaa nebo popřípadě je něčím nahradit? Děkuji za rady!
Cukroví jsem nikdy nepekla,ale miluju ořechy tak jsem vyzkoušela tento recept a jsou výborné. Žádný se nerozbil,šly krásné vyklopit,prostě paráda Odteď budu péct každý rok ;-)
Formičky nevymazávám, ale doporučuji, nechat po vyjmutí z trouby zchladnout. Vyklepávájí se a nelámou. U některých receptů to je doporučené ale u něterých vyklepávat horké, což už nikdy neudělám. Je ale třeba více formiček.
Nejhorší recept na plněné ořechy, jsou jak papír, vůbec nejdou vyklepnou z vymazané formičky, rozpadnou se, už nikdy více.
já formičky také nevymazavám jen je namáčím do polohrubé mouky a vyklopím bez problému :-))
ořechy jsme doma nikdy nedělali. jedla jsem je vždy jen u někoho. před 3lety jsem našla tento recept a nedám na něj dopustit. výborné. dělávám je tak 3-4týdny před vánocemi a krémem plním těsně před (cca 4 dny) krém používám jiný než je uveden zde v receptu (maslo, rum, orechy, cukr) oceňuji, že se nemusí vymazávat formičky.
Dělala jsem loni na vánoce a byly moc dobré. Ze všech druhů co jsem dělala, chutnaly všem nejvíce. 8-)
Jo jo, Simča v těsném závědu za Jirkou - je to tak, 2 hodiny (zavřené plechovky) vařit, pak nechat vychladnout (důležité!!!!! neotevírat horké ani teplé - funguje jako rozkarbovaná bublinková limča, ale navíc je to horké, bacha. Spálenina od karamelu je děsná!!!!) otevřít a vmíchat celé změklé máslo. Ale koukala jsem, že se dá leckde koupit už Tatra Salko karamelové, takže odpadá to vaření.
...pokud můžu zatím odpovědět za Simču: většina karamelových krémů je ze Salka vařeného v plechovce cca 2 hodiny v hrnci s horkou vodou a kostky másla, které vyšleháme společně s vychladlým zkaramelizovaným Salkem ;-) ... Simča Vám ale určitě brzy odpoví ;-) ...
Ahoj, jak dlouho se peče při 150°C?
Jirko, ani u receptů, kde je výslovně uvedeno, že se těsto plní do vymazaných formiček??? To bych si asi netroufla - abych ty ořechy pak dostala z formiček ven....
Ocenila jsem především to, že se nemusí formičky vymazávat. Hned za tepla jsem je vyklápěla a šlo to celkem snadno. Rozbila jsem jen jednu půlku... Plnila jsem krémem karamelovým. Ořechy se moc povedly a budu je dělat i další roky. Z dávky mám 50 kousků plněných ořechů.
Aničko, jsem ráda, že se povedly. Vzpomínala jsem na Vás.Přeji zdraví a pohodu v novém roce.:-)))
Maruško, ořechy byly vynikající,ještě jednou dík za recept.
Paní Maruško,naplánovala jsem si pro letošní vánoce plněné ořechy,v mých receptech jsem hledala marně a ten Váš mi přišel jako na zavolanou.Krém znám a k němu mám recept na ořechové rohlíčky tvarované rukama,ale nikdy se mi nezdařily.Takže Vám věřím,že recept je bezvadný.Již dnes vím,že Vaše ořechy budou na našem vánočním stole.A po svátcích Vám napíši,jak nám chutnalo.Dávám Vám za 1.Přeji pěkný den.
Paní Aničko, z dávky je asi 50 - 60 ks slepených (hotových)ořechů. Ořechy si peču předem, jak mi vychází čas a uchovávám je srovnané po 4 - 6 ks na sobě. Plním je jako všechno cukroví s krémem co nejpozději před vánocemi, není problém s tím, že by nezměkly. Přeji Vám, ať Vám chutnají.:-)))
Recept mne velmi zaujal.Kolik je asi z tohoto množství slepených ořechů?A jak dlouho před Vánocemi je třeba je péct?