Troubu předehřejte na 180 °C. Máslové dýně podélně rozpulte, u dýní hokkaidó seřízněte vršek se stopkou. Vydlabejte semínka. Dýně naskládejte na plech a uvnitř potřete olivovým olejem. Osolte, opepřete a pečte v troubě 45 minut.
Rýži propláchněte a uvařte podle návodu na obalu. Fenykl i jablko nakrájejte na tenké plátky a pokapejte je šťávou z poloviny citronu. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a orestujte na něm česnek nakrájený na plátky, najemno nasekanou chilli papričku a fenykl. Po 2 až 3 minutách přidejte jablka, nahrubo nasekané oříšky, citronovou kůru a ještě krátce orestujte.
Ke směsi přimíchejte rýži, brusinky, sezamovou pastu, většinu nasekané petrželky a zbylou citronovou šťávu. Promíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Směsí naplňte dýně a ještě 15 minut zapékejte. Podávejte posypané zbylou čerstvou petrželkou.