g
mleté maso - vepřové
nebo 1:1 mleté vepřové a hovězí
70
g
rajský protlak
1
ks
cibule
2
stroužek
česnek
1
ks
mrkev
sůl
pepř mletý
olivový olej
100
g
eidam sýr
nejlépe 45%, ale může být i nízkotučný
Postup přípravy receptu
1
Cukety omyjeme a podélně rozpůlíme. Malou lžičkou vydlabeme dužinu, tak aby nám zbyl obal z asi 0,8 mm silné vrstvy.
2
Na větší pánvičce si připravíme 2 lžíce olivového oleje, na kterém opečeme nadrobno nakrájenou cibulku, když cibulka zesklovatí přidáme prolisovaný česnek a na jemno nastrouhanou mrkev. Asi 5 minut podusíme. Poté přidáme mleté maso a společně vše opečeme (prohřejeme). Přidáme rajský protlak, sůl, pepř, nadrobno nakrájenou dužinu z cuket ( nepřidáváme dužinu, pokud pokrm připravujeme z větších kusů cuket, neboť v dužině se nachází příliš velká jádra), tuto masu odstavíme z plotny a naplíme jí vydlabané cukety.
3
Cukety vložíme do pekáčku, nebo zapékací mísy a přiklopíme, nebo zakryjeme alobalem. Pečeme ve vyhřáté troubě na středním stupni. Po 20 minutách alobal odkryjeme a vršek cuket řádně posypeme strouhaným sýrem. Přikryjeme a zapečeme, když se nám sýr rozpustí a při píchnutí nožem do cukety zjistíme, že cuketa je měkká, vyndáme z trouby a můžeme jíst.
4
Tento pokrm můžeme podávat s rýží, těstovinami, zeleninovým salátem i bramborami, neboť při zapékání se uvolní šťávička, kterou můžeme přílohu polít.