solamyl (bramborový škrob)
nebo hrubá mouka na podsyp
Uzená směs:
500
g
uzené maso
- krkovice, plec, rolka...
2
ks
cibule
velké
3
stroužek
česnek
2 -
sádlo
sůl
dle slanosti uzeného masa
pepř mletý
Postup přípravy receptu
1
Vařené oloupané brambory nastrouháme najemno do mísy, osolíme, přidáme vejce, mouku a dobře promícháme. Mouky dáme tolik, abychom vytvořili vláčné tvárné těsto, se kterým se bude dobře pracovat.
2
Oloupané cibule pokrájíme najemno a na sádle osmažíme dozlatova. Ke konci smažení přidáme česnek, který necháme rozvonět, přisypeme mleté nebo jemně pokrájené uzené maso, dle chuti osolíme, opepříme a pod poklicí krátce podusíme. Poté odstavíme, odklopíme a necháme zchladnout. Smažíme na sádle, ne na oleji, aby po zchladnutí směs držela pohromadě a nedrobila se.
Směsí plníme bramborové knedlíky tak, že z těsta vytvoříme kuličku, kterou na pomoučněném stole zploštíme, do středu dáme uzenou směs a knedlík opatrně pevně uzavřeme.
4
Takto připravené knedlíky dáme do vroucí osolené vody, opatrně podebereme ode dna, aby se nepřilepily a po vyplavání k hladině vaříme cca 5-7 minut, dle velikosti knedlíků. Pak je cedníkem vyndáme z vroucí vody do mísy, pokapeme rozpuštěným sádlem, aby se neslepily.
5
Podáváme se špenátem, dušeným nebo kysaným zelím, dušenou řepou... nebo je můžeme posypat dozlatova osmaženou cibulkou, případně i zbylou cibulovo-uzenou směsí.