Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Pak je oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, krupici a vejce a vypracujeme těsto, které necháme chvilku odležet. Potom si připravíme přílohu.
2
Kysané zelí překrájíme, dáme do kastrolu, ochutíme kmínem a přelijeme vařící vodou. Dusíme asi 20 minut. Pak nakrájíme jednu cibuli, kterou zpěníme na lžíci sádla, přidáme lžičku hladké mouky a uděláme jíšku. Zamícháme ji do zelí a při mírné teplotě ještě asi 10 minut dusíme. Můžeme dochutit cukrem.
3
Uzené maso nakrájíme na kousky. Z těsta uděláme váleček, který rozdělíme na stejné dílky, dlaní je roztlačíme na placku a do středu každého dáme kousky masa. Zabalíme a vložíme do vroucí vody.
4
Vaříme přibližně 10 minut. Nakrájíme druhou cibuli a orestujeme ji na zbylém sádle.
5
Knedlíky podáváme s dušeným zelím, přelité smaženou cibulkou.
potřebovala jsem mnohem více masa a tak třetinu množství mouky a krupice (dávala jsem tak 300 g mouky na uvedené množství brambor - tak, jako moje babička)... jinak se povedly :-)
Šárka
|1. 5. 2014 19:42
Po dlouhé době jsem se znovu odhodlala zkusit knedlíky vařit ve vodě, podle tohoto receptu a měla jsem chuť to všechno vyhodit :'( Nechci tvrdit, že je to špatný recept, nicméně příště opět v páře.
Parisse
|20. 11. 2013 11:46
Knedlíky se povedly,jsou vynikající
Mouky i krupice jsem dala míň
Uzeného a zelí víc
Po zabalení jsem knedlíky obalila ve škrobu
Parisse
|20. 11. 2013 11:23
Teda to musíte mít pidi knedlíčky,já z uvedeného množství mám 16 knedlíků
Klárka
|21. 4. 2013 14:33
dělala jsem knedlíky poprvé a byli vynikající.. z polovičních ingrediencí a stejně jsme měli 20 knedlíků :) místo krupice jsem dala jenom hrubou mouku a sůl jsem dala jen do vody, ve které se vařili.. byli i tak luxusní. :-*
kuchtik
|31. 7. 2011 14:49
dneska byla zkouska a dopadlo to dobre:-)
8-)
marie
|26. 4. 2011 14:28
no solení br.knedlů není moc dobré jen trochu,těsto potom řídne,co se týče krupice,moje sestra dělá knedle jen z dětské krupičky jsou lepší ale to záleží na :-( jak je kdo zvyklej..
Vaclav Zelenka
|8. 8. 2010 19:52
Pro vegetariány lze jako náplň použít uzené tofu, a je to také velmi chutné. Ale toto množství je opravdu pro hodně lidí. :) Bylo by fajn napsat sem, kolik se dává té soli do těsta. Díky. Jinak dobrý recept, knedlíky se povedly.
Vlasta Kopová
|7. 8. 2009 14:19
Výborný! Dělala jsem z polovičního množství a dva jsme se najedli dosyta...ještě jsem sypala osmahnutou cibulkou, mňam:-)))
Jirka a Martina Cimpel a Sopková
|5. 4. 2007 20:26
Tak všechno bylo vinikající a moc nám to chutnalo, jen vzhledem k tomu že jsme vařili jen pro dva lidi ale podle vámi uvedeného množství, tak nám zbylo ještě cca 28 výborných knedlíků. Tak kdyby někdo měl hlad tak se zastavte :-) Místo krupice hrubé jsme dali hrubou mouku a vše OK
Lenka
|11. 2. 2007 13:48
Tak jsem je dneska udělala a byly dobrý, jen trošku tužší a co se týče vaření 10 minut ve vroucí vodě...i 20 bylo málo :o)ale jinak chválím
Naďa
|10. 2. 2006 20:02
Krupici do bramborových knedlíků nedávám vůbec,ale přidám na 1 kg brambor 2 polévkové lžíce solamylu.Jsou pak křehčí.
Alka
|28. 1. 2006 01:37
Jarko,Je lepsi do knedlu dat maso uz lehce zpracovane, je to pak hotove, jak jsou knedle varene. U syroveho masa by to mohlo potrebovat delsi cas..Ale mlete maso( jako na sekanou) staci nechat kratce prebehnout pres rozpalenou panev a je to..ani cibulka na panvi nevadi.. ;-) ale jinak je to dobre.Bramborove knedle miluju na jakykoli zpusob a podavane s cimkoli..i samotne jen s oprazenou cibulkou.. ;-)
Jarka
|5. 12. 2005 14:49
chci se zeptat jestli tyto knedlíky jdou plnit i syrovým masem (na sekanou).Jestli ano je potřeba ho nějak předvařit?
Petr Vymlatil
|8. 9. 2005 17:04
No nedaval jsem tam tu kurpicu ale jen mouku.. a je to mnouhem lepsi.. a toho zeli 2x tolik :) ale jinak na 1
Josef Havelka
|29. 1. 2005 15:02
podle mého gusta je v nich krupice moc, zlatá "Kuchařka naší vesnice" po rodičích.(Knedlíky jsou tužší a hůř se balí)
Zlata Studnicka
|20. 1. 2005 02:54
Vynikajici, akorat, ze tam neni napsana sul do testa, pro mene zkusene = musi tam byt.