Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Pak je oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, krupici a vejce a vypracujeme těsto, které necháme chvilku odležet. Potom si připravíme přílohu.
2
Kysané zelí překrájíme, dáme do kastrolu, ochutíme kmínem a přelijeme vařící vodou. Dusíme asi 20 minut. Pak nakrájíme jednu cibuli, kterou zpěníme na lžíci sádla, přidáme lžičku hladké mouky a uděláme jíšku. Zamícháme ji do zelí a při mírné teplotě ještě asi 10 minut dusíme. Můžeme dochutit cukrem.
3
Uzené maso nakrájíme na kousky. Z těsta uděláme váleček, který rozdělíme na stejné dílky, dlaní je roztlačíme na placku a do středu každého dáme kousky masa. Zabalíme a vložíme do vroucí vody.
4
Vaříme přibližně 10 minut. Nakrájíme druhou cibuli a orestujeme ji na zbylém sádle.
5
Knedlíky podáváme s dušeným zelím, přelité smaženou cibulkou.
potřebovala jsem mnohem více masa a tak třetinu množství mouky a krupice (dávala jsem tak 300 g mouky na uvedené množství brambor - tak, jako moje babička)... jinak se povedly :-)
Šárka
|1. 5. 2014 19:42
Po dlouhé době jsem se znovu odhodlala zkusit knedlíky vařit ve vodě, podle tohoto receptu a měla jsem chuť to všechno vyhodit Nechci tvrdit, že je to špatný recept, nicméně příště opět v páře.
Parisse
|20. 11. 2013 11:46
Knedlíky se povedly,jsou vynikající
Mouky i krupice jsem dala míň
Uzeného a zelí víc
Po zabalení jsem knedlíky obalila ve škrobu
Parisse
|20. 11. 2013 11:23
Teda to musíte mít pidi knedlíčky,já z uvedeného množství mám 16 knedlíků
Klárka
|21. 4. 2013 14:33
dělala jsem knedlíky poprvé a byli vynikající.. z polovičních ingrediencí a stejně jsme měli 20 knedlíků místo krupice jsem dala jenom hrubou mouku a sůl jsem dala jen do vody, ve které se vařili.. byli i tak luxusní. :-*
kuchtik
|31. 7. 2011 14:49
dneska byla zkouska a dopadlo to dobre:-)
8-)
marie
|26. 4. 2011 14:28
no solení br.knedlů není moc dobré jen trochu,těsto potom řídne,co se týče krupice,moje sestra dělá knedle jen z dětské krupičky jsou lepší ale to záleží na :-( jak je kdo zvyklej..
Vaclav Zelenka
|8. 8. 2010 19:52
Pro vegetariány lze jako náplň použít uzené tofu, a je to také velmi chutné. Ale toto množství je opravdu pro hodně lidí. Bylo by fajn napsat sem, kolik se dává té soli do těsta. Díky. Jinak dobrý recept, knedlíky se povedly.
Vlasta Kopová
|7. 8. 2009 14:19
Výborný! Dělala jsem z polovičního množství a dva jsme se najedli dosyta...ještě jsem sypala osmahnutou cibulkou, mňam:-)))
Jirka a Martina Cimpel a Sopková
|5. 4. 2007 20:26
Tak všechno bylo vinikající a moc nám to chutnalo, jen vzhledem k tomu že jsme vařili jen pro dva lidi ale podle vámi uvedeného množství, tak nám zbylo ještě cca 28 výborných knedlíků. Tak kdyby někdo měl hlad tak se zastavte :-) Místo krupice hrubé jsme dali hrubou mouku a vše OK
Lenka
|11. 2. 2007 13:48
Tak jsem je dneska udělala a byly dobrý, jen trošku tužší a co se týče vaření 10 minut ve vroucí vodě...i 20 bylo málo :o)ale jinak chválím
Naďa
|10. 2. 2006 20:02
Krupici do bramborových knedlíků nedávám vůbec,ale přidám na 1 kg brambor 2 polévkové lžíce solamylu.Jsou pak křehčí.
Alka
|28. 1. 2006 01:37
Jarko,Je lepsi do knedlu dat maso uz lehce zpracovane, je to pak hotove, jak jsou knedle varene. U syroveho masa by to mohlo potrebovat delsi cas..Ale mlete maso( jako na sekanou) staci nechat kratce prebehnout pres rozpalenou panev a je to..ani cibulka na panvi nevadi.. ;-) ale jinak je to dobre.Bramborove knedle miluju na jakykoli zpusob a podavane s cimkoli..i samotne jen s oprazenou cibulkou.. ;-)
Jarka
|5. 12. 2005 14:49
chci se zeptat jestli tyto knedlíky jdou plnit i syrovým masem (na sekanou).Jestli ano je potřeba ho nějak předvařit?
Petr Vymlatil
|8. 9. 2005 17:04
No nedaval jsem tam tu kurpicu ale jen mouku.. a je to mnouhem lepsi.. a toho zeli 2x tolik ale jinak na 1
Josef Havelka
|29. 1. 2005 15:02
podle mého gusta je v nich krupice moc, zlatá "Kuchařka naší vesnice" po rodičích.(Knedlíky jsou tužší a hůř se balí)
Zlata Studnicka
|20. 1. 2005 02:54
Vynikajici, akorat, ze tam neni napsana sul do testa, pro mene zkusene = musi tam byt.