Dokřupava opečené batáty v sobě skrývají úžasnou náplň z avokáda, slaniny, papriky a čedaru. Nechybí pikantní chilli paprička ani dresink se sezamovou pastou tahini.
Troubu předehřejte na 190 °C a plech vyložte alobalem. Batáty i se slupkou vydrhněte, propíchejte vidličkou, potřete olejem a solí a dejte péct do trouby, než budou uprostřed měkké a navrch křupavé, cca 45–60 minut.
Mezitím si připravte náplň. Na oleji orestujte cibulku s česnekem a kořením, přidejte na kousíčky nakrájenou slaninu a vše osmažte do zlatova. Poté nakrájejte avokádo na kostičky, papriku a chilli papričku, sýr nastrouhejte nahrubo.
Připravte si také dressing. Smíchejte tahini pastu, citronovou šťávu, olej a koření. Pokud by byl dip příliš hustý, přidejte kapku vody.
4
Upečené batáty by měly být uvnitř zcela měkké. Podélně je rozkrojte a rozevřete slupku. Vidličkou načechrejte dužinu, osolte, opepřete. Navrch přidejte lžíci zakysané smetany, zasypte připravenou směsí, sýrem a ozdobte lístky koriandru. Vše zakápněte dressingem.