kg
lilek
malé, max. 9 cm dlouhé, nejlépe baculaté jako jablíčka
4
lžička
česnek
rozdrcený
2
lžička
ostrá paprička
4
lžička
ocet
1
šálek
vlašské ořechy
nahrubo nasekané
sůl
na vymazání vnitřku baklažánů
Postup přípravy receptu
1
Do hrnce s vařící vodou vsypeme omyté lilky a vaříme 5 minut. Vodu vylijeme, lilky po zchladnutí seřízneme v místě stopky a kolmo na předešlý řez uděláme zářez do poloviny baklažánů.
2
Zářez potřeme solí, dáme na stojato do misky (aby z nich vytékala voda), nejlépe přes noc do ledničky.
3
Připravíme si náplň smícháním uvedených surovin. Do každého lilku vmáčkneme naplno, co se vejde, ale nesmí to nikde vylézat. Lilky naklademe do 2 litrové sklenice (nebude plná), kterou zase přes noc necháme stát v misce v ledničce, aby vytekla voda. Ráno obrátíme a zalijeme olivovým olejem.
4
Dá se konzumovat za týden, uchovává se v ledničce. Nejvíce jdou na odbyt jako chuťovka v době grilování.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Helena
|27. 5. 2006 10:57
Petro,ja nakupuji v Emiratech a tady jsou k dostani v obchodech.U nas si to asi muze udelat milovnik baklazanu,ktery si je sam pestuje.Tady se to prodava v obchodech s delikatesami,bohuzel,neda se vyvazet,protoze po rozlezeni moc dlouho nevydrzi.Jak dlouhou trvanlivost to ma,nevim,my to vzdy tak do 14 dnu spotrebujeme.
Petra
|26. 5. 2006 11:14
Kde berete takové malé lilky? To si je sama pěstujete? Ty jsou v obchodech mívají podle mě tak kolem 20cm.
Airan
|25. 5. 2006 14:30
Baklazanum neodolam v jakekoli priprave, je to moje oblibena zelenina:-) Dekuji za recept