Z brokolice odkrojte zdřevnatělý košťál a zbytek stonků oloupejte škrabkou na brambory. Růžičky a stonky nakrájejte na menší kousky, dejte na plech, pokapejte olivovým olejem, osolte a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, asi 10 minut.
Troubu rozehřejte na nejvyšší teplotu i se silným plechem, velkou litinovou pánví nebo pizza kamenem uvnitř. Těsto rozdělte na 6 dílů, zakryjte fólií a nechte odpočívat.
3
V misce smíchejte ricottu s nastrouhanou mozzarellou a parmazánem, přidejte prolisovaný česnek, citronovou kůru, nasekanou bazalku a upečenou brokolici. Ochuťte solí, pepřem a dobře promíchejte.
Z jednotlivých dílů těsta vyválejte na pomoučněném válu kulaté placky, na poloviny placek vždy naneste náplň. Nechte si asi 2cm okraje a ty potřete kolem dokola rozšlehaným vejcem. Placky přehněte napůl přes náplň a okraje pevně spojte prsty nebo vidličkou. Naplněné pizzy potřete zbylým rozšlehaným vejcem a přesuňte na rozpálený plech. Pečte v předehřáté troubě, asi 20 minut.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (květen/2019)