Troubu předehřejte na 200 °C. Celer a šalotky oloupejte, celer nakrájejte na kostičky a cibulky rozpulte. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky, stejně jako očištěný pórek. Perličku opláchněte vně i uvnitř, osušte, osolte a opepřete. V míse promíchejte kousky jablek, celeru a polovinu nakrájených kaštanů. Osolte, opepřete a směsí naplňte perličku.
2
Otvor uzavřete párátky a nožky svažte kuchyňským provázkem. V pekáči rozehřejte olej a perličku ze všech stran opečte dokřupava. Přidejte šalotku, pórek a zbylé kaštany. Krátce společně opečte, osolte a opepřete. Přidejte víno, vývar a med. Vložte do trouby, pekáč zakryjte a pečte asi 45 minut. Sejměte poklici a pečte ještě 30 minut, krátce před koncem pečení přidejte bazalku. Jako příloha se k perličce hodí čerstvé bílé pečivo nebo brambory.