Rýži podusíme do poloměkka. Necháme vychladnout. Potom ji smícháme s mletým masem, vejci, osolíme, opepříme a naplníme vyčištěné celé papriky. Pokud nám maso zbyde, uděláme z něj koule s průměrem asi 4-5 cm. Na oleji opražíme mouku s hřebíčky, zalejeme studenou vodou (množství takové, abychom dostali středně hustou omáčku), osolíme, přidáme protlak, ochutíme cukrem a za stálého míchání přivedeme k varu. Když omáčka začne vřít, vložíme naplněné papriky, případně i koule a pomalu vaříme asi 40 minut.
2
Podáváme s knedlíkem nebo brambory. Mohou se dělat i jen koule, bez plnění paprik, ale omáčka už nebude mít tu správnou chuť, kterou jí dodají papriky. Kdo má rád pikatnější, naplní 1-2 pálivé papriky.
Kdy a kde jste dala ten rajský protlak,že Vám tak chutnalo.V receptu nikde není
:-)
Bořek
|15. 10. 2016 19:53
Způsob vaření je opravdu tak trochu úlet ale cením si toho, že autorka recept uvádí klasicky jako plněné papriky a ne ten nesmyl, jako je paprikový "lusk". Pro ty, co netuší , co je na paprikovém "lusku" blbě drobná lekce botaniky: lusky mají vikvovité rostlina (tedy např. hrách, fazole apod.) zatímco paprika je rostlina lilkovitá a plodem je bobule . v tomto případě tzv "nafouknutá bobule" :-D
Monika
|18. 4. 2016 14:42
Autorka receptu je trošku vtipálek,no. Taky jsem se pobavila. Radši si otevřu jiný recept. :-D
Petr
|18. 9. 2015 11:17
Tak naplněné papriky vaříme v bešamelu ?
Weronika
|24. 7. 2014 10:34
Nedočetla jsem se v receptu kdy a jak se tam přidává protlak :) Prosím tedy o radu?? Díky
Na šest paprik je masa hodně, taky jsem dělala koule.
Ludvik Holman
|2. 8. 2012 03:58
Nez jsem si vytisknul tenhle recept, nekde jsem cetl o vejcich varenych natvrdo, a tak jsem bez moc uvazovani ta dve uvaril a ozdobne nakrajel na kosticky a dal do smesi. Dobre to bylo, vypadalo to hezky, ale rozpadalo se to. Tak pozor, vejce syrova, at to drzi dohromady.
Hrebicek mam mlety a je lepsi v tom, ze se nemusi vytahovat a nebo host do neho nekousne. Rovnez jsem pridal, take v prasku, trochu noveho koreni.
Papriky jsem mel obrovske a tak to stacilo jen na pet.
Moc dobre, diky za navod.
ja
|22. 3. 2012 11:34
Ahoj. Možnost stálého měsíčního platu bez zadnych investic, krome vaseho casu. Mrkněte na http://pritel007.webnode.cz a přečtěte si info
Vašík
|29. 8. 2011 21:31
Dostal jsem na lusky děsnou chuť :-) jen nevím, kdy tam vrazit ten protlak... Jó a píše se tady o dusení rýže. Když ji mám ve varných sáčcích, mám ji v tom sáčku vařit jen půl doby, co je na sáčku ? Dík.
dělám papriky podobně podle babiččina receptu, jen z poloviční dávky masa a nedávám rýži, ale rozmačkané rohlíky a dva protlaky, protože téhle omáčky se sní dvakrát tolik co normální rajské:) vařená s těma paprikama je prostě skvělá:)
Ďakujem, som rada, že omáčka chutila. Množstvo mäsa závisí od veľkosti paprík, u nás dostať väčšinou veľké maďarské papriky a tam by som s 300 g mäsa nevystačila. Zvyšok mäsovej zmesi, ak sa zvýši, použijem na guľky ( priemner asi 5 cm ), ktoré varím spolu s plnenou paprikou. ;-)
Musím pochválit omáčku. Obvykle dávám do rajské omáčky bobkový list, nové koření a celý pepř. Tentokrát jsem dala pouze pár kuliček nového koření a dle receptu hřebíčky a chuť byla výborná. Jen mi připadá, že moc neodpovídá v ingrediencích množství masa na počet paprik. Já jsem na šest menších (hubenějších :)) paprik potřebovala cca 300g masa. Moc jsme si všichni pochutnali, dávám za 1.
...do omáčky přidávám ještě bobkový list a nové koření ;-) , výborné!!!
misa
|6. 11. 2010 15:04
skvele,taka chut aku som chcela,mnam, :-)
Tereza Jarčušková
|23. 2. 2006 12:22
My robievame paradajkovú omáčku, ale aj paradajkovú polievku nasladko. Teda žiadna cibuľa, ani koreniy mimo klinčekov. Všade sa robí inak.
Pavlína Svitáková
|23. 2. 2006 09:13
Včera uvařeno.Jen jsem nedala rýži do náplně.Chuťově trošku odlišné než dělám já (koření-bobkový list,pepř,trocha tymiánu,nové koření,citronová šťáva -pár kapek a v základu cibule),ale toto je také výtečné.Za 1*