Dýni přepůlíme, vydlabeme měkký semínkový střed a ostrým nožem do ní uděláme hluboké zářezy, které nesmíme dokrojit. Je dobré si udělat například z prkénka pomyslnou "záchranou brzdu". která nás, respektive nůž, včas zastaví před dokrojením až do konce.
2
Do zářezů vložíme dle chuti lístečky bylinek, plátky česneku nebo třeba i mandlí... Vnitřek vydlabané dýně můžeme před plněním okořenit námi oblíbeným kořením nebo kořenící směsí, bylinkami... a už takto lze prakticky vějířky z dýně upéct v předehřáté troubě doměkka. Ty pak podáváme s různými ochucenými dipy ze zakysané smetany, majonézy, jogurtu...
3
My chceme dýni plněnou, takže si uděláme nádivku buď z mletého masa, které ochutíme dle našich chutí, třeba klasicky karbanátkovou směsí (vejce, mletá, koření, cibule, česnek, sůl...) nebo holandskou z mletého masa a sýra, případně si uděláme nádivku ze starších rohlíků,které zakapeme mlékem, necháme nasát, přidáme vejce, dle chuti koření nebo bylinky, nějakou tu kvalitní uzeninu pro chuť a vůni, pro oko třeba hrášek, mrkev, kukuřici... a případně i rozdrobený nebo nastrouhaný sýr.
4
Mletou nebo žemlovou nádivkou naplníme vydlabané dýně, položíme je do tukem vymazaného nebo pečícím papírem vyloženého pekáčku náplní dolů. Na náplň můžeme položit po naplnění pár plátků slaniny, jako pokličku. Dýně pokapeme olejem, posolíme, pekáček zaklopíme a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů zapéct, dle velikosti dýní na cca 45 - 60 minut. K dýním můžeme přihodit i pár dobře očištěných brambor, batáty...
5
Podáváme samostatně, nebo s pečeným bramborem, případně zeleninovými saláty...