Dýni omyjeme a ze silnější strany odrkrojíme konec. Vydlabeme lžící semena a dýni zevnitř osolíme. Rýži uvaříme do poloměkka a necháme vychladnout. Potom ji smícháme s masem, vajíčkem, osolíme, opepříme a směsí naplníme dýni. Dýni dáme na pekáč, podlejeme vodou a v troubě pečeme při střední teplotě asi 45 minut. Pokud je potřeba podléváme, aby bylo dost výpeku.
2
Potom dýni vyjmeme a výpek zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně nebo mléce. Povaříme. Ochutíme cukrem a octem. Dýni krájíme na kolečka asi 1 cm silné, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem nebo brambory.
3
Poznámka: dýni neloupeme, slupka pěkně změkne a drží tvar dýně. Velká cuketa se nehodí, má příliš pevnou slupku.