Balkánská placka zvaná pljeskavica se tradičně připravuje ze směsi mletého masa, ve které nechybí cibule, česnek ani pálivá chilli paprička. Jako příloha poslouží papriková čalamáda ajvar a domácí pita chléb.
Nejdřív se pusťte do přípravy pita chleba. Mouku, sůl, cukr a olej dejte do mísy kuchyňského robotu. Droždí nejprve rozmíchejte v teplé vodě a poté přilijte k ostatním surovinám. Hákem vypracujte měkké nelepivé těsto. Přesuňte do mísy vytřené olejem a nechte asi hodinu na teplém místě vykynout. Pak těsto rozdělte na 4 díly a na pomoučeném vále vyválejte z každého kulatou placku silnou asi 1 cm. Přesuňte na plech vyložený pečícím papírem. Nechte ještě 15 minut kynout a upečte v troubě rozpálené na 220 °C asi 10 minut.
Na ajvar naskládejte na plech kapie a lilky, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 30 minut při 180 °C až slupka zčerná. Zeleninu přesuňte do hrnce, přiklopte pokličkou a nechte 20 minut zapařit. Poté slupky oloupejte, papriky zbavte stopek a semeníků. Vše spolu s nasekanými chilli papričkami, česnekem a olejem rozmixujte na hladkou pastu. Osolte, opepřete a dochuťte vinným octem. Pastu uchovejte v zavařovacích sklenicích v lednici.
Nahrubo pokrájenou cibuli, česnek, chilli papričku a petrželku společně rozsekejte v robotu najemno. V míse smíchejte maso, cibulovou směs a čubricu. Osolte, opepřete a dobře rukama promíchejte. Maso rozdělte na 4 stejné díly. Každý nejprve zpracujete přehazováním v rukách na pevnou kouli. Potom maso položte na prkénko a plochou dlaní do něj „pleskejte“ až vznikne velké placka tenká asi 1 cm. Pljeskavice opékejte asi 2 minuty po každé straně.