Brambory ve slupce řádně odrhneme kartáčkem, ale neloupeme. Nakrájíme je na asi půl centimetrů tenké plátky, dáme do suché čisté utěrky a v utěrce je "pomuchláme", aby se zbavily přebytečného škrobu. Rozpálíme si troubu na 200 °C, plech vhodné velikosti (volíme dle hladu a počtu strávníků) lehce vymažeme kvalitním rostlinným olejem. Na plech klademe bramborové plátky, opepříme, opaprikujeme dle chuti. Vrazíme do rozpálené trouby a pečeme dozlatova (asi 10 minut).
2
Mezitím rozebereme jednotlivé stroužky česneku, zbavíme je slupky a prolisujeme. Nivu nastrouháme nahrubo či rozdrobíme na menší kousky. Obrátíme brambory na druhou stranu, opět osolíme, opepříme a opaprikujeme, přidáme prolisovaný česnek tak, aby se dostal na každý plátek brambůrky, zasypeme nivou a dopékáme do doby, než se sýr rozpustí.
3
S hromadou zeleninového salátu podáváme jako lehký oběd či večeři, připíjíme bílé vínko a lebedíme si :) Pro milovníky masa lze použít též jako přílohu k masům na přírodní působ.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Majka Přidalová
|19. 6. 2007 12:19
Zkuste to, je to opravdu výborné (a úžasná varianta je i s tvarůžky), pokud jíte maso, je možné ve stejnou dobu jako posypáváte nivou posypat i na jemné proužky nakrájenou šunkou. já tuto přílohu zbožňuju a většinou musím dělat tak 3 plechy a přece to hned zmizí :)
barča
|19. 6. 2007 11:41
To mě láká, zapékám brambory s lecčíms, ale s nivou jsem ještě nezkusila.